Odwiedza nas 145 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Domowy makaron z sosem z pieczonych warzyw

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Domowy makaron z sosem z pieczonych warzyw - 4.0 out of 5 based on 1 vote

 

Długo czekałam,żeby wypróbować i opublikować ten przepis, czekałam na Festiwal Dyni i oto jest, jak i nasz wczorajszy obiad ;-)


Przepis bardzo prosty, jedyne, co zajmuje trochę czasu to zrobienie makaronu, ale równie dobrze można kupić tagliatelle, czyli makaron wstążki.

Ja jednak chciałam zrobić swój makaron  do tego dania, bo swojski smakuje całkiem inaczej, lepiej...


Moja Mama, Mąż oraz Brat bardzo zasmakowali w tym daniu, jest lekkie, smaczne i pożywne, odrobinę pikantne, ale świeża sałatka dopełnia smaku kontrastując odrobiną słodyczy.


Przepis ten dorwałam, gdy oglądałam Jakubiaka "Lokalnie" i wiedziałam, że muszę go wypróbować.

Ale dosyć marudzenia, podaję składniki na danie, którym spokojnie najedzą się 4 osoby.

 



Makaron:

- 500g mąki pszennej

- 4 jajka

- oliwa (może być olej rzepakowy)

- odrobina letniej wody

 



Sos z pieczonych warzyw:

- 200g dyni

- 1 duża czerwona papryka

- 2 dojrzałe pomidory

- 2 szalotki ( ja dałam 1 średnią cebulę)

- 4 ząbki czosnku ( dałam 2 duże)

- świeże zioła ( tymianek, rozmaryn, bazylia )


Sałatka:

- garść rukoli

- garść sałaty masłowej

- garść jadalnych kwiatów (  dałam nagietek, gdyż mam go w ogrodzie )



Dressing:

- sok z połowy cytryny

- 2 łyżeczki miodu

- oliwa

- 1 pomidor

- sól



 Przygotowanie:

Przygotowujemy makaron. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wbijamy jajka. Dolewamy duży chlust oliwy i letnią wodę. Zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy je na cienki placek i kroimy na szerokie paski (ja kroiłam na 1cm).

Przygotowujemy sos. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Dodajemy świeże zioła, oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem i wstawiamy do pieczenia na ok 45 minut w temp 180st.

 W soku z cytryny rozpuszczamy sól. Dodajemy miód, drobno posiekanego pomidora i chlust oliwy.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dressingiem skrapiamy liście rukoli, sałaty i kwiaty.

 



Ugotowany makaron mieszamy z pieczonymi warzywami. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dodajemy startego koziego sera (nie dawałam).



Smacznego !

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram