Odwiedza nas 75 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutką imbiru

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Jednak ten dżem jest absolutnie pyszny !Dynia idealnie współgra z pomarańczą, a ciekawego smaku nadaje również imbir. Przepis trafiony w dziesiątkę ;-)

 

Podaję składniki:

- 1 kg dyni

- 3 soczyste i niezbyt słodkie pomarańcze

- sok z 1 cytryny

- 0,5 kg cukru trzcinowego

- kawałek (około 2 cm) korzenia imbiru

-1,5 szklanki wody*

 

Dynię pestkujemy, kroimy na drobną kostkę. Gotujemy w szklance wody, na wolnym ogniu, przez około 20 minut. Pomarańcze obieramy, kroimy na drobną kostkę i dodajemy do gotującej się dyni. Skórki pomarańczy zachowujemy, odkrajamy  białe gorzkie części i kroimy w paseczki. W rondelku gotujemy syrop z 0.5 szkl. wody i 2 łyżek cukru i wrzucamy do niego pokrojone w paski pomarańczowe skórki. Czekamy aż zmiękną (ok. 15 min). Ugotowane owoce rozgniatamy tłuczkiem. Dodajemy syrop ze skórkami, sok z cytryny i tarty imbir. Całość ponownie gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min.

 

Polecam serdecznie ten przepis !!!

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram