Odwiedza nas 41 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Domowe pierogi z owocami lata

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Domowe pierogi z owocami lata - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Nie ma jak to domowe pierogi :-)

Kupne się nie umywają !

Mięciutkie, pyszne, wypelnione ulubionym farszem :-)

U mnie tym razem z owocami lata, jagodami, truskawkami i czereśniami (mogą być wiśnie, miałam akurat czereśnie).

Jutro piątek, więc jeśli macie chwilę czasu, to polecam ulepić takie pierogi, jeśłi więcej, również przygotować do zamrożenia, wspaniale wspominać takie smaki zimą :-)

 

Ciasto jest niesamowicie elastyczne, konsystencji plasteliny, a przede wszystkim proste, wystarczą dwa składniki, mąka i woda, gorąca woda, gdyż dzięki niej mąka się zaparza i to powoduje, że nasze pierogi są mięciutkie :-)

To jest mój uniwersalny przepis na pierogi i uszka, i póki co tej wersji się najbardziej trzymam.

 

 

Składniki na ciasto na ok 50 szt:

- 3 szklanki mąki

- 1,5 szklanki gorącej wody

 

Ponadto:

- ok. 150 g jagód

- ok 150 g czereśni/wiśni

- ok 150 g truskawek

- cukier z prawdziwą wanilią

- jogurt naturalny lub bałkański

- owoce i szałwia/mięta do przystrojenia

- 1 łyżeczka oleju

- sól

 

 

Przygotowujemy ciasto. Mąkę zalewamy gorącą wodą, mieszamy łyżą, potem wyrabiamy rękoma.

Przygotowujemy owoce, myjemy, truskawki kroimy  na pół, czereśnie drylujemy.

Stolnicę podsypujemy mąką, ciasto wałkujemy, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy owoce, zlepiamy ze sobą brzegi.

Wrzucamy do osolonej wrzącej wody z dodatkiem oleju (aby nasze pierogi nie sklejały się po wyjęciu) i gotujemy przez ok 5 minut.

W tym czasie mieszamy jogurt z cukrem z wanilią, proporcjr w zależności jakie kto lubi słodkie.

Pierogi wykładamy na talerz, polewamy jogurtem, podajemy udekorowane owocami, które są w środku oraz szałwią/miętą.

 

 

Smacznego :-)

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram