Odwiedza nas 112 gości oraz 1 użytkownik.
  • RamonUsew

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

________________

twój internetowy sklep odzieżowy

 ________________

  ________________

Półkruche ciasteczka na mleku

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Półkruche ciasteczka na mleku - 4.0 out of 5 based on 4 votes

 

Wczoraj na ostatnią chwilę stwierdziłam, że dla wszystkich domowników( a jest ich trochę, w naszym domu mieszkają 4 pokolenia ;-) ), coś stworzę, żeby umilić im walentynkowy dzień.

Wszak zawsze podczas moich wypieków wszyscy są częstowani, więc dla nich różnicy specjalnej nie było, tyle, że ciasteczka były w kształcie serduszek ;-)

Kolejny raz oparłam się na przepisie z zeszytu mojej śp. Babci Wandzi i po pewnych modyfikacjach w proporcjach i dekoracjach powstały półkruche ciasteczka serduszka :-)

Takie ciastka możecie podarować nie tylko na walentynki, ale również na Dzień Babci, Dziadka, Dzień Mamy lub Taty, na pewno będą przyjęte z entuzjazmem !

 

 

 

Składniki na 55-60 szt:

- 300 g mąki pszennej

- 80 g cukru

- 30 g masła

- 100 ml mleka 3,2 %

- 1/2 laski wanilii (dałam 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii)

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 jajko

 

Lukier malinowy:

- 4 kopiaste łyżeczki cukru pudru

- 3 do 4 płaskich łyżeczek soku malinowego (taki do rozcieńczania, Łowicz, Herbapol, itp)

 

Mąkę przesiewamy, resztę składników dodajemy i zagniatamy ciasto. Ja swoje zrobiłam w malakserze.

Wałkujemy na grubość ok 0,5 do 1 cm. Wykrawamy serduszka lub coś innego, jeśli chcecie.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 10-15 minut (ciastka mają wyrosnąć, ale nie będą złociste, gdy za długo je przetrzymamy, będą twarde w środku). Moje ciastka piekłam ok 13 minut w piekarniku elektrycznym ustawione na góra-dół.

 

 

Studzimy na kratce.

 

Robimy lukier, cukier puder zalewamy sokiem malinowym. Likier będzie bardzo gęsty, jeśli aż za bardzo, można dolać jeszcze odrobinę soku.

Dekorujemy nasze ciastka.

 

Moje uwagi:

- do ciastek możecie dodać zamiast ekstraktu waniliowego, skórkę i sok z połowy cytryny

- przed pieczeniem możecie zrobić delikatne wgłębienie  w ciastach w kształcie małego serca i nałożyć marmoladę owocową

- zamiast mleka możecie dodać śmietankę kremówkę

 

 

Smacznego :-)

 

 Słodkie Walentynki 2014 Walentynki - czym TO się je?

Komentarze   

Kuchnia Haim
0 #2 Kuchnia Haim 2015-01-02 23:05
Kasiu, oczywiście, że docenili :-)
Ciasteczka zniknęły w oka mgnieniu, co oznacza, że musiały smakować.
Pozdrawiam cieplutko !

Asia
kasia
+1 #1 kasia 2014-02-16 08:48
Uwielbiam ciasteczka kruche z dodatkiem mleka! Mam nadzieje, ze wszyscy w domu docenili takie pysznosci???
:)

Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.p l

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    STASZKA 21.12.2016 16:28
    SMACZNEGO
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    Renata 20.12.2016 13:27
    A ja potrzebowałabym przepis na jeden lub ewentualnie dwa makowce ? Mam sobie podzielić ? :( :( ...
     
  • Placek amerykański, ciasto wiewiórka, lub śmietnik, jak kto woli ;-)

    Elżbieta 08.11.2016 12:31
    :P Długo szukałam i dopiero 8 z kolei przepis okazał się tym wg którego to ciasto piecze moja córcia ...
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram