Odwiedza nas 73 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Czekoladowe kruche ciastka przekładane kremem orzechowym

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Czekoladowe kruche ciastka przekładane kremem orzechowym - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Te ciastka to nic innego jak kruche ze śmietaną!

Z tym, że zamiast tradycyjnych ciastek posypanych cukrem, postanowiłam zrobić przekładane nutellą* i posypać z wierzchu orzechami laskowymi.

I te ciasteczka miały największe powodzenie, zniknęły w oka mgnieniu ( oczywiście oprócz prezentu dla Babci, upiekłam przy okazji i dla nas ;-) ), załapałam się aż na jedno !

 

Ale to dobrze, to znaczy, że smakują, a o to przecież chodzi, prawda ?

 

 

 

Podaję składniki na ok. 30 szt podwójnych ciastek:

 - 500 g mąki pszennej

- 250 g masła

- 180 g cukru pudru

- 1 jajko

- 125 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18 %

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 5 migdałów

- 4 łyżki gorzkiego kakao

- cukier biały kryształ do obsypania ciastek

- 10 orzechów laskowych, drobno posiekanych, do posypania ciastek

- 1 jajko do smarowania

- nutella* do przełożenia ciastek

- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

 

Migdały drobno siekamy, ja robiłam to w malakserze z nożem.

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, , następnie dodajemy masło, siekamy nożem razem z mąką.

Następnie dodajemy śmietanę, ekstrakt waniliowy oraz jajko.

Zagniatamy ciasto aż uzyska jednolitą konsystencję, przypominającą plastelinę.

 

Wkładamy do lodówki na 2,3 godziny (najlepiej na noc), aby ciasto się schłodziło.

 

Następnie na podsypanym mąka blacie rozwałkowujemy na grubość 1 cm.

Wycinamy różnymi foremkami kształty, jakie nam się podobają.

Ja wycinałam kółka szklanką.

 

Aby wyciąć ciastka z dziurką w środku, należy najpierw wyciąć koło szklanką, a następnie w środku małe kółeczko kieliszkiem, lub, tak jak w moim przypadku, nakrętką od butelki z wodą mineralną.

Ciastka z dziurką smarujemy jajkiem i posypujemy posiekanymi orzechami, a okrągłe nakłuwamy widelcem, aby nie porobiły nam się wybrzuszenia podczas pieczenia.

 

Pieczemy w nagrzanym do 200 st piekarniku przez ok. 15 minut.

 

Gdy ciasteczka ostygną, smarujemy kółko nutellą* i nakładamy na nie ciastko posypane orzechami.

 

 

Polecam ! Są bardzo pyszne :-)

 

 

/* wpis zawiera lokowanie produktu/

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram