Odwiedza nas 99 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Czekoladowe kruche ciastka przekładane kremem orzechowym

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Czekoladowe kruche ciastka przekładane kremem orzechowym - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Te ciastka to nic innego jak kruche ze śmietaną!

Z tym, że zamiast tradycyjnych ciastek posypanych cukrem, postanowiłam zrobić przekładane nutellą* i posypać z wierzchu orzechami laskowymi.

I te ciasteczka miały największe powodzenie, zniknęły w oka mgnieniu ( oczywiście oprócz prezentu dla Babci, upiekłam przy okazji i dla nas ;-) ), załapałam się aż na jedno !

 

Ale to dobrze, to znaczy, że smakują, a o to przecież chodzi, prawda ?

 

 

 

Podaję składniki na ok. 30 szt podwójnych ciastek:

 - 500 g mąki pszennej

- 250 g masła

- 180 g cukru pudru

- 1 jajko

- 125 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18 %

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 5 migdałów

- 4 łyżki gorzkiego kakao

- cukier biały kryształ do obsypania ciastek

- 10 orzechów laskowych, drobno posiekanych, do posypania ciastek

- 1 jajko do smarowania

- nutella* do przełożenia ciastek

- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

 

Migdały drobno siekamy, ja robiłam to w malakserze z nożem.

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, , następnie dodajemy masło, siekamy nożem razem z mąką.

Następnie dodajemy śmietanę, ekstrakt waniliowy oraz jajko.

Zagniatamy ciasto aż uzyska jednolitą konsystencję, przypominającą plastelinę.

 

Wkładamy do lodówki na 2,3 godziny (najlepiej na noc), aby ciasto się schłodziło.

 

Następnie na podsypanym mąka blacie rozwałkowujemy na grubość 1 cm.

Wycinamy różnymi foremkami kształty, jakie nam się podobają.

Ja wycinałam kółka szklanką.

 

Aby wyciąć ciastka z dziurką w środku, należy najpierw wyciąć koło szklanką, a następnie w środku małe kółeczko kieliszkiem, lub, tak jak w moim przypadku, nakrętką od butelki z wodą mineralną.

Ciastka z dziurką smarujemy jajkiem i posypujemy posiekanymi orzechami, a okrągłe nakłuwamy widelcem, aby nie porobiły nam się wybrzuszenia podczas pieczenia.

 

Pieczemy w nagrzanym do 200 st piekarniku przez ok. 15 minut.

 

Gdy ciasteczka ostygną, smarujemy kółko nutellą* i nakładamy na nie ciastko posypane orzechami.

 

 

Polecam ! Są bardzo pyszne :-)

 

 

/* wpis zawiera lokowanie produktu/

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram