Odwiedza nas 60 gości oraz 1 użytkownik.
  • RamonUsew

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

________________

twój internetowy sklep odzieżowy

 ________________

  ________________

Kruche ciastka ze śmietaną

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Kruche ciastka ze śmietaną - 5.0 out of 5 based on 5 votes

Przepis na te ciasteczka pochodzi z zeszytu mojej Babci Wandzi, której niestety nie ma już ze mną. 

Pozostają za to wspaniałe i sprawdzone przepisy, z których bardzo często korzystam.

 

Ciastka postanowiłam upiec dla drugiej mojej Babci Celinki, która uwielbia moje domowe wypieki.

Wiedziałam, że taka niespodzianka sprawi Jej przyjemność :-) , gdyż to , co zrobimy własnoręcznie i włożymy dużo serca, zawsze jest przyjmowane z entuzjazmem !

 

 

    

Składniki na ok. 60 szt:

 - 500 g mąki pszennej

- 250 g masła

- 180 g cukru pudru

- 1 jajko

- 125 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18 %

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 5 migdałów

- skórka otarta z 1 cytryny 

- cukier biały kryształ do obsypania ciastek

- cynamon zmieszany z cukrem, do obsypania ciastek

- 1 jajko do smarowania

 

 

Migdały drobno siekamy, ja robiłam to w malakserze z nożem.

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, , następnie dodajemy masło, siekamy nożem razem z mąką.

Następnie dodajemy skórkę śmietanę, jajko oraz skórkę z cytryny.

Zagniatamy ciasto aż uzyska jednolitą konsystencję, przypominającą plastelinę.

 

Wkładamy do lodówki na 2,3 godziny (najlepiej na noc), aby ciasto się schłodziło.

 

Następnie na podsypanym mąka blacie rozwałkowujemy na grubość 1 cm.

Wycinamy różnymi foremkami kształty, jakie nam się podobają.

Ja wycinałam kółka szklanką.

Pierwsza połowa ciastek była obsypana cukrem z cynamonem, a druga połowa zwykłym białym cukrem.

 

 

Aby wyciąć ciastka z dziurką w środku, należy najpierw wyciąć koło szklanką, a następnie w środku małe kółeczko kieliszkiem, lub, tak jak w moim przypadku, nakrętką od butelki z wodą mineralną.

 

 

Polecam !

Komentarze   

Krystyna
+1 #2 Krystyna 2014-09-05 17:33
Ciasteczka wyszły mi wyśmienite!!! Dziękuję za przepis!
Krystyna
+6 #1 Krystyna 2014-09-05 01:28
Właśnie przygotowałam ciasto na te apetycznie wyglądające ciasteczka (odstaiwłam na noc do lodówki). Mam tylko pytanie, jak długo i w jakiej temperaturze pownne być pieczone te ciasteczka?

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    STASZKA 21.12.2016 16:28
    SMACZNEGO
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    Renata 20.12.2016 13:27
    A ja potrzebowałabym przepis na jeden lub ewentualnie dwa makowce ? Mam sobie podzielić ? :( :( ...
     
  • Placek amerykański, ciasto wiewiórka, lub śmietnik, jak kto woli ;-)

    Elżbieta 08.11.2016 12:31
    :P Długo szukałam i dopiero 8 z kolei przepis okazał się tym wg którego to ciasto piecze moja córcia ...
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram