Odwiedza nas 115 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Ciastka Digestive

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Ciastka Digestive - 3.7 out of 5 based on 3 votes

 

 

Już dawno zbierałam się, żeby upiec te ciasteczka z myślą o jakimś podkładzie do ciasta, lub po prostu posmarowane od spodu czekoladą do zjedzenia.

Ciastka digestive, to nic innego jak zdrowe,  kruche pełnoziarniste ciasteczka, bardzo popularne w Anglii. Charakteryzują się  słodko-słonym smakiem.

Oprócz samodzielnego deseru a także  dodatku jako spód do ciast czy deserów, można również podawać je z serem. Szczególnie nadaje się do tego ser pleśniowy, może być też cheddar.

 

Ale uwaga, ciasteczka domowe są mniej słodkie niż kupne, więc jeśli chcecie, możecie dodać więcej cukru. Nam bardzo smakowała obecna wersja.

 

Polecam Wam serdecznie te ciasteczka, są na prawdę proste w wykonaniu, zajmują mało czasu, a przede wszystkim są bardzo zdrowe, moi chłopcy zajadają się nimi :-)

 

Moją inspiracją jest Russell Brown, właściciel  restauracji Sienna w Dorchester, która ma obecnie na swoim koncie 1 gwiazdkę Michelina :-)

 

 

Składniki na ok 45 szt:

- 150 g mąka razowa ( ja dałam żytnią razową typ 2000, może też być mąka pszenna razowa)

- 50 g mąki pszennej

- 50 g drobne owsa (delikatnie zmielone w blenderze)

- 5 g proszku do pieczenia

- 5 g soli

- 45 g miękkiego brązowego cukru

- 100 g masła, pokrojonego w kostkę

- 60 ml mleka (około)

 


Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, a następnie miksujemy w malakserze z nożem razem z  masłem, aż mieszanka zacznie  przypominać bułkę tartą.

 

 

Następnie dolewamy mleko.

Zagniatamy ciasto, jeśli będzie jeszcze zbyt sypkie, dodajemy jeszcze odrobinę mleka.

 

Wałkujemy na grubość około 3 mm i wycinamy ciastka o średnicy ok. 5 cm.

Nakłuwamy widelcem.

Ukłucie herbatniki widelcem przed wyjęciem z arkusza, a następnie przesłać do blasze.

Dodatkami mogą być ponownie walcowane ale najlepiej tylko wykonywane jednocześnie.

Pieczemy w temperaturze 165 ° C przez ok. 12-15 minut, na złoty kolor.

 

Zostawiamy do ostygnięcia na kratce i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

 

Polecam !

Komentarze   

Asia Klein
0 #2 Asia Klein 2014-01-19 22:12
Gosiu, płatki owsiane miksujemy malakserem z nożem lub blenderem, takim do robienia koktaili.
Ewentualnie jako zamiennik możesz użyć otrębów owsianych, są drobniejsze.
Gosia
+1 #1 Gosia 2014-01-19 21:14
A skąd wziąć drobne owsa?

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram