Odwiedza nas 69 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Napoleonka z sosem żurawinowym

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Rozpływająca się w ustach, mega pyszna a zarazem szybka do zrobienia Napoleonka!

Pomysł z sosem żurawinowym podpatrzyłam u mistrzyni cukiernictwa, Anny Olson, smak ten to był strzał w dziesiątkę.

Krem patissiere zastąpiłam ubitą kremówką z mascarpone i odrobiną cukru pudru, sos żurawinowy natomiast zrobiłam z mojej żurawiny w słoiczkach.

Moja Rodzinka zajadała się tym, polecam !

 



Składniki na ok. 8-10 szt:

- 1 płat gotowego ciasta francuskiego lub przyrządzonego samodzielnie

- 1 serek mascarpone

- 250ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

- ok 1-2 łyżek cukru pudru

- 1 słoiczek żurawiny

- 1/4 szklanki wody

- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości wody

- opcjonalnie, jeśli wolicie cukier do osłodzenia żurawiny ( nie dawałam)

- cukier puder do posypania

 



Schłodzone ciasto francuskie dzielimy na 8-10 części( prostokątów). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy kratką z piekarnika i pieczemy ok 10-20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, do zezłocenia. Gdyby ciasto francuskie dotykało kratki, to ją zdejmujemy, aby ciasto w nią nie wrosło i nie pozostawiło śladów ( metoda Marthy Stewart).

Następnie żurawinę gotujemy z wodą, dodajemy rozpuszczoną w minimalnej ilości wody mąkę ziemniaczaną i mieszamy do momentu, gdy sos zrobi się przezroczysty. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki, a do smaku cukier, jeśli wolicie bardziej słodką napoleonkę.

Między czasie ubijamy kremówkę. Gdy będzie sztywna, dodajemy mascarpone i 2 łyżki cukru pudru.

Prostokąty z ciasta francuskiego kroimy na połowę, nakładamy lub wyciskamy szprycą śmietanę z mascarpone i polewamy sosem żurawinowym.

Nakładamy drugą połowę ciastka, na wierzch posypujemy cukrem pudrem.

 


Gotowe ! Życzę smacznego !

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram