Odwiedza nas 82 gości oraz 1 użytkownik.
  • RamonUsew

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

________________

twój internetowy sklep odzieżowy

 ________________

  ________________

Ptysie z bitą śmietaną

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Jeden z wielu mega pysznych przepisów mojej Babci :-)

Na pewno wielu z Was jadło nie raz ptysie, ja wspominam bardzo miło ten smak, w zasadzie smak dzieciństwa.

Przepis bardzo prosty, mimo to ptysie rozpływają się w ustach.

 

Polecam serdecznie :-)

 

Składniki na 12 mniejszych lub 6 dużych ptysi:

- 1/2 szklanki wody

- 50 g masła

- 75 g mąki pszennej

- 2 całe jajka

- szczypta soli

 

- 500 g śmietany kremówki 30 lub 36 %

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 1/2 laski wanilii

- opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce gorącej wody

 

 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Masło zagotowujemy z wodą. Po rozpuszczeniu dalej gotujemy, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż masa stanie się szklista.

Odstawiamy z ognia/płyty. Do ciepłej masy wbijamy pojedynczo jajka, po każdym miksujemy. Masa powinna być gęsta.

Masę nakładamy do szprycy i wyciskamy końcówką w formie gwiazdki okrągłe porcje o średnicy ok 7 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Między porcjami powinny być odstępy, gdyz ptysie dość mocno rosną.

Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 25-30 minut.

 

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem  do momentu aż będzie sztywna. Dodajemy cukier puder i ziarenka z połowy laski wanilii, przez moment miksujemy do połączenia składników.

Masę schładzamy w lodówce do momentu aż stężeje.

Ptysie kroimy wzdłuż i nadziewamy bitą śmietaną.

 

Smacznego :-)

 

 

Komentarze   

gin
0 #2 gin 2015-01-17 17:18
Mmm, przepadam za ptysiami, a tak dawno już ich nie jadłam... Pycha!
SU
0 #1 SU 2015-01-17 05:47
PYSZNOŚCI !! DAWNO NIE ROBIŁAM...ZAPRA SZAM NA TORT PTYSIOWY Z DWOMA KREMAMI:POZDRAWIAM
gotujenacodzien.blogspot.com/. ../...

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    STASZKA 21.12.2016 16:28
    SMACZNEGO
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    Renata 20.12.2016 13:27
    A ja potrzebowałabym przepis na jeden lub ewentualnie dwa makowce ? Mam sobie podzielić ? :( :( ...
     
  • Placek amerykański, ciasto wiewiórka, lub śmietnik, jak kto woli ;-)

    Elżbieta 08.11.2016 12:31
    :P Długo szukałam i dopiero 8 z kolei przepis okazał się tym wg którego to ciasto piecze moja córcia ...
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram