Odwiedza nas 91 gości oraz 1 użytkownik.
  • RamonUsew

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

________________

twój internetowy sklep odzieżowy

 ________________

  ________________

Drożdżowe kruche ciastka z marmoladą

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Drożdżowe kruche ciastka z marmoladą - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 

Jeden z przepisów mojej  Kochanej Teściowej :-)

Ciasteczka są przepyszne i proste w wykonaniu, jedyną rzeczą jest chłodzenie, co najmniej kilka godzin.

Przeważnie wyrabiam ciasto i zostawiam je na noc w lodówce, aby następnego dnia upiec, tak też zrobiłam i tym razem.

Ciasteczka specjalnie upiekłam dla mojego Kochanego Męża, gdyż ostatnio wspominał, jak piekła je Jego Mama, więc chciałam zrobić Mu przyjemność ;-)

 

Z tego przepisu wychodzi 200 szt ciasteczek wycinanych kieliszkiem, takie na jeden kęs, lecz jeśli chcecie, możecie zrobić je odrobinę większe.

Ważne jest aby ciasto było cienko rozwałkowane, gdyż jak wiadomo, urośnie trochę w piekarniku.

To by było chyba na tyle, przejdźmy do przepisu ;-)

 

 

Składniki na ok 200 szt małych ciasteczek:

- 1 słoik marmolady owocowej, dżemu pożeczkowego lub innego gęstego (oczywiście wyjdzie mniej)

- 2 szklanki mąki pszennej

- 1 kostka margaryny lub 250 g masła

- 60 g świeżych drożdży

- 6 łyżek kwaśnej smietany

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- szczypta soli

 

Lukier:

- 3 łyżki cukru pudru

- 1 łyżka soku z cytryny

 

Mąkę mieszamy z solą, cukrem waniliowym. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Na koniec dodajemy drożdże rozrobione w kwaśnej śmietanie.

Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, przykryte folią spożywczą.

Moje zazwyczaj zostawiam na noc.

Po czasie chłodzenia ciasto cienko wałkujemy na obsypanej mąką stolnicy.

Piekarnik nagrzewamy do 250 st.

Wycinamy kieliszkiem kółka a następnie kładziemy na środek kleks z marmolady. Aby ułatwić sobie nakładanie marmolady postanowiłam użyć szprycy, poszło o wiele sprawniej ;-)

Ciastka pieczemy w nagrzanym do 250 stopni piekarniku przez ok 8-10 minut (tak, aby za mocno nie zbrązowiały).

Podczas pieczenia można przygotować lukier, wystarczy połączyć cukier puder z sokiem z cytryny.

Po upieczeniu ciasteczka lukrujemy na gorąco, nie za dużo aby nie były zbyt słodkie.

 

 

Ciasteczka rozpływają się w ustach, są na prawdę pyszne, polecam serdecznie !!!

 

Komentarze   

gin
0 #1 gin 2015-01-15 15:55
Mmm, wyglądają naprawdę znakomicie :)

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    STASZKA 21.12.2016 16:28
    SMACZNEGO
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    Renata 20.12.2016 13:27
    A ja potrzebowałabym przepis na jeden lub ewentualnie dwa makowce ? Mam sobie podzielić ? :( :( ...
     
  • Placek amerykański, ciasto wiewiórka, lub śmietnik, jak kto woli ;-)

    Elżbieta 08.11.2016 12:31
    :P Długo szukałam i dopiero 8 z kolei przepis okazał się tym wg którego to ciasto piecze moja córcia ...
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram