Odwiedza nas 282 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Chrrrrupiące ciasteczka owsiane z żurawiną

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Chrrrrupiące ciasteczka owsiane z żurawiną - 3.0 out of 5 based on 2 votes

 

Ciasteczka są mega chrupiące, najlepiej smakują z ciepłym mlekiem, rozpływają się w ustach !

Moja rodzina je uwielbia i mogłaby pochłaniać tonami ;-)


Jestem troszkę spóźniona z wstawieniem tego przepisu, bo piekłam je już w zeszłym tygodniu dla dzieci w przedszkolu mojego synka.


Mimo to, smakują o każdej porze roku, dnia, więc nigdy nie jest za późno, aby je Wam pokazać ;-)

 



Składniki na 30 ciasteczek:

- 150g miękkiego masła

- 1/2 szklanki białego cukru (może być nawet 1/4 szklanka, jeśli nie lubicie zbyt słodkich ciastek)

- 1/4 szklanki cukru trzcinowego

- 1 jajko

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1/4 szklanki mąki pszennej razowej (zamiast tej mąki może być normalnie pszenna)

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/4 łyżeczki soli

- 1 1/2 i trochę szklanki płatków owsianych górskich

- 1/2 opak. żurawiny suszonej

 



Masło ucieramy, ma być puszyste.

Pod koniec wsypujemy biały cukier i dalej miksujemy.Dodajemy cukier trzcinowy i miksujemy.

Dodajemy jajko i ponownie miksujemy.

W osobnej misce mieszamy suche składniki: oba rodzaje mąki, sodę, proszek do pieczenia, sól płatki owsiane oraz ekstrakt waniliowy.

Wszystkie te składniki dodajemy do masła utartego z cukrem i miksujemy.

Na koniec dodajemy suszoną żurawinę i mieszamy wszystko łyżką. Ciasto gotowe.



 Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Z ciasta formujemy kulki większości orzecha włoskiego. Spłaszczamy dłonią i kładziemy na blasze w większych odstępach, gdyż ciastka rosną.



Pieczemy w nagrzanym do 180st piekarniku ok 15-17 minut, do zezłocenia. Ja piekłam swoje ciastka na termoobiegu.



Studzimy na kratce.

 


Smacznego !

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram