Odwiedza nas 123 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Bezglutenowe czekoladowe ciasteczka z amarantusem

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Bezglutenowe czekoladowe ciasteczka z amarantusem - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Tym razem bezglutenowo, a to z tego powodu, iż chciałam wypróbować niedawno kupiony amarantus.

Jak wyczytałam w internecie amarantus, czyli szarłat, jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych świata.

Jest bardzo bogaty w błonnik, który odgrywa bardzo ważną rolę w naszym odżywianiu.

 

Mój amarantus ekspandowany, który sobie kupiłam, doskonale nadaje się jako dodatek do mleka, jogurtu, muesli, wypieków oraz deserów.

Można tez przygotowywać sałatki z dodatkiem tego składnika. Dla mnie smakuje on jak mikro prażona kukurydza bez soli, takie wrażenie smakowe.

 

Przepis ten powstał na bazie innego, który znajdziecie tutaj.

Postanowiłam jednak go trochę zmodyfikować pod siebie dodając kakao, miód, żurawinę, które również nadają się do jedzenia w diecie bezglutenowej.

Co jest najciekawsze w tym przepisie, w ciastkach nie ma ani grama masła, czy margaryny, całość łączy ze sobą ... banan !

Też byłam bardzo zdziwiona, ale okazało się, ze ciasteczka wyszły smaczne i mięciutkie,  domownikom również smakowały, więc z czystym sumieniem  mogę je tutaj wstawić.

 

 

Składniki na ok. 10 ciasteczek:

- 1 szklanka amarantusa ekspandowanego

- 4 łyżki płatków owsianych (ja użyłam zwykłych, ale wiem, że są również bezglutenowe, np. tutaj)

- 2 łyżki ciemnego gorzkiego naturalnego kakao

- 3 łyżki oleju

- 2 łyżki miodu

- 3 łyżki pestek słonecznika

- 2 łyżki suszonej żurawiny

- 1 banan

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

 

Płatki owsiane najlepiej rozdrobnić w młynku do kawy lub w malakserze.

Następnie dodajemy amarantusa, kakao, ziarna słonecznika, suszoną żurawiną, wszystko mieszamy.

Dodajemy miód, olej i rozgniecionego banana, wszystko dokładnie mieszamy łyżką.

Można również wszystko zmiksować w malakserze.

 

Masa będzie klejąca, ale taka ma być. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na formę wyłożona papierem do pieczenia i rozpłaszczamy.

 

Tak przygotowane ciasteczka pieczemy przez ok 10-15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

 

Studzimy na kratce.

 

 

Smacznego :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze   

Kuchnia Haim
0 #6 Kuchnia Haim 2014-03-29 23:02
Kasiu, bardzo się cieszę, że ciasteczka smakowały :-)
Polecam również inne przepisy ze strony ;-)

Pozdrawiam !
Kuchnia Haim
0 #5 Kuchnia Haim 2014-03-29 23:01
Dominiko, ciastka pewnie piekłaś ze zwykłego amarantusa. Do tego typu wypieków, muesli, placuszków, czy innych ciekawostek używa się amarantusa ekspandowanego, który ma strukturę mini popcornu, jest taki jakby nadmuchany i mięciutki.

Pozdrawiam :-)
Kasia
+1 #4 Kasia 2014-03-25 07:42
ciasteczka są rewelacyjne! dziękuję za wspaniały przepis :)
dominika
+1 #3 dominika 2014-03-23 12:23
ja raz robilam ciasteczka z amarantusa i wyszly wysnmienite TYLKO ze jak sie jadlo to ziarenka byly twarde i mialam wrazenie jak bym pod koniec iastka jadla malutkie kamyki. czy ja powinnam go napierw namoczyc, albo cos?
Kuchnia Haim
+1 #2 Kuchnia Haim 2014-03-20 22:10
Witam serdecznie :-)
Z tych proporcji wychodzi u mnie ok 10-11 ciasteczek :-)
Król Małgorzata
+1 #1 Król Małgorzata 2014-03-20 19:34
Super przepis :). Ile ciasteczek z porcji ?

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram