Odwiedza nas 30 gości oraz 1 użytkownik.
  • W1aynegak

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

________________

twój internetowy sklep odzieżowy

 ________________

  ________________

Czekoladowe kruche ciastka przekładane kremem orzechowym

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Czekoladowe kruche ciastka przekładane kremem orzechowym - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Te ciastka to nic innego jak kruche ze śmietaną!

Z tym, że zamiast tradycyjnych ciastek posypanych cukrem, postanowiłam zrobić przekładane nutellą* i posypać z wierzchu orzechami laskowymi.

I te ciasteczka miały największe powodzenie, zniknęły w oka mgnieniu ( oczywiście oprócz prezentu dla Babci, upiekłam przy okazji i dla nas ;-) ), załapałam się aż na jedno !

 

Ale to dobrze, to znaczy, że smakują, a o to przecież chodzi, prawda ?

 

Kruche ciastka ze śmietaną

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Kruche ciastka ze śmietaną - 5.0 out of 5 based on 5 votes

Przepis na te ciasteczka pochodzi z zeszytu mojej Babci Wandzi, której niestety nie ma już ze mną. 

Pozostają za to wspaniałe i sprawdzone przepisy, z których bardzo często korzystam.

 

Ciastka postanowiłam upiec dla drugiej mojej Babci Celinki, która uwielbia moje domowe wypieki.

Wiedziałam, że taka niespodzianka sprawi Jej przyjemność :-) , gdyż to , co zrobimy własnoręcznie i włożymy dużo serca, zawsze jest przyjmowane z entuzjazmem !

 

 

Ciastka Digestive

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
Ciastka Digestive - 3.7 out of 5 based on 3 votes

 

 

Już dawno zbierałam się, żeby upiec te ciasteczka z myślą o jakimś podkładzie do ciasta, lub po prostu posmarowane od spodu czekoladą do zjedzenia.

Ciastka digestive, to nic innego jak zdrowe,  kruche pełnoziarniste ciasteczka, bardzo popularne w Anglii. Charakteryzują się  słodko-słonym smakiem.

Oprócz samodzielnego deseru a także  dodatku jako spód do ciast czy deserów, można również podawać je z serem. Szczególnie nadaje się do tego ser pleśniowy, może być też cheddar.

 

Ale uwaga, ciasteczka domowe są mniej słodkie niż kupne, więc jeśli chcecie, możecie dodać więcej cukru. Nam bardzo smakowała obecna wersja.

 

Polecam Wam serdecznie te ciasteczka, są na prawdę proste w wykonaniu, zajmują mało czasu, a przede wszystkim są bardzo zdrowe, moi chłopcy zajadają się nimi :-)

 

Moją inspiracją jest Russell Brown, właściciel  restauracji Sienna w Dorchester, która ma obecnie na swoim koncie 1 gwiazdkę Michelina :-)

Napoleonka z sosem żurawinowym

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

 

Rozpływająca się w ustach, mega pyszna a zarazem szybka do zrobienia Napoleonka!

Pomysł z sosem żurawinowym podpatrzyłam u mistrzyni cukiernictwa, Anny Olson, smak ten to był strzał w dziesiątkę.

Krem patissiere zastąpiłam ubitą kremówką z mascarpone i odrobiną cukru pudru, sos żurawinowy natomiast zrobiłam z mojej żurawiny w słoiczkach.

Moja Rodzinka zajadała się tym, polecam !

 

Palmiery z cukrem trzcinowym i nutą cynamonu

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Palmiery z cukrem trzcinowym i nutą cynamonu - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Jakiś czas temu natrafiłam na kuchni+ na program Marthy Stewart.

W tym odcinku pokazywała jak zrobić ciasto francuskie, paluchy serowe, napoleonkę, no i pyszne palmiery !

Od razu wiedziałam, że je zrobię, bo wyglądały tak pysznie, że ślina ciekła aż do podłogi ;-)

Ciekawa byłam tylko reakcji Męża, który nie lubi ciasta francuskiego...

No i była... jak najbardziej pozytywna !!!

Mąż wyjadł prawie wszystkie palmiery, a było ich 24szt. Oznaczało to, że są pyszne i warte zrobienia.

Z zewnątrz krucha skórka , w środku rozpływające się w ustach ciasto francuskie z dodatkiem cukru trzcinowego i cynamonu, który dałam już od siebie dla podrasowania smaku...

Najnowsze komentarze

  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    STASZKA 21.12.2016 16:28
    SMACZNEGO
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    Renata 20.12.2016 13:27
    A ja potrzebowałabym przepis na jeden lub ewentualnie dwa makowce ? Mam sobie podzielić ? :( :( ...
     
  • Placek amerykański, ciasto wiewiórka, lub śmietnik, jak kto woli ;-)

    Elżbieta 08.11.2016 12:31
    :P Długo szukałam i dopiero 8 z kolei przepis okazał się tym wg którego to ciasto piecze moja córcia ...
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram