Odwiedza nas 36 gości oraz 1 użytkownik.
  • W1aynegak

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

________________

twój internetowy sklep odzieżowy

 ________________

  ________________

Sernik chałwowy

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Witam się z Wami serdecznie w Nowym 2015 Roku !!!

Życzę Wam Kochani samych sukcesów, mnóstwo zdrowia, mniej gonitwy i pędu za błahostkami.

Lepiej zatrzymać  się choć na moment, porozmyślać, spędzić czas z Rodziną, bo nigdy już te chwile nie wrócą, każda jest jedyna i niepoowtarzalna.

U mnie w domu, poza spędzaniem czasu z dziećmi na wspólnej zabawie, nauce, czy nawet rozmowach, jest też czas i na wspólne gotowanie :-)

 

Tym razem coś dla osób, które uwielbiają chałwę, dzisiaj sernik chałwowy w roli głównej :-)

Idealny na Święta, Urodziny i inne okazje...

Sernik jest dość ciężki, zwarty, kremowy, na kruchym ciasteczkowym spodzie i z polewą chałwową, którą znalazłam na stronie Moje Wypieki.

Ogólnie jak dla mnie pyszny, Rodzinie również podpasowała ta wersja :-)

 

Sernik piekłam na Sylwestra, także jest z nową datą 2015, możecie wykonać na nim co chcecie, ja akurat robiłam ozdoby z gorzkiej roztopionej czekolady wyciskanej szprycą. Równie dobrze możecie nie izdabiać niczym ;-)

Przejdźmy do przepisu.

 

 

Składniki na spód:

- 170 g pełnoziarnistych ciastek typu digestive

- 80 g stopionego masła

- 1 łyżka startej skórki z cytryny

- 1/2 łyzeczki ekstraktu z wanilii

 

Składniki na masę serową:

- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu 

- 3/4 szklanki cukru

- 3 całe jajka

- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

- 1/4 szklanki śmietany kremówki (dałam 30 %)

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 200 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym

 

Składniki na polewę chałwową:

- 150 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym

 - 1/2 szklanki śmietany kremówki (dałam 30 %)

 

Ciastka digestive rozdrabniamy w malakserze nożem, dodajemy masło, skórkę cytrynow ą i ekstrakt z wanilii i jeszcze przez moment miksujemy.

 Dno formy o średnicy 24 cm smarujemy masłem, obsypujemy tartą bułką (ja tym razem obsypałam mąką żytnią razową). Wykładamy masę ciasteczkową, dociskamy do dna formy palcami.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 10-15 minut ( ja piekłam 10 minut, z włączonym termoobiegiem).

 

Następnie piekarnik nagrzewamy do 250 st. Na dno kładziemy naczynie z wodą. Ten sernik będziemy piec z parą wodną.

Przygotowujemy masę serową.

Twaróg miksujemy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku za każdym razem chwilę miksując.

Kolejna będzie kremówka, ekstrakt waniliowy, mąka ziemniaczana. Wszystko miksujemy do połączenia składników.

Na koniec dodajemy rozdrobnioną chałwę i wszystko mieszamy delikatnie łyżką.

Masę serową wylewamy na podpieczony spód.

Pieczemy przez ok 15 minut w nagrzanym do 250 st piekarniku przykryty papierem do pieczenia.

Następnie zmniejszamy temperaturę do ok 100 st i pieczemy nasz sernik pod przykryciem z papieru do pieczenia jeszcze przez ok 60-90 minut (swój piekłam przez 90 minut od czasu obniżenia temperatury).

Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku, ewentualnie przy uchylonych drzwiczkach. 

 

Następie przygotowujemy polewę, do rondla wlewamy kremówkę i dodajemy rozdrobnioną chałwę.

Gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając, aby polewa nie przypaliła się.

Gdy już zgęstnieje wqylewamy na wystudzony sernik.

Ciasto przed podaniem chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.

 

Sukcesem w pieczeniu serników jest właśnie temperatura pieczenia jak i studzenie. Wtedy nie będą ani popękane ani wklęsłe w środku, tylko proste jak stół ;)

Odpowiednio dobrany twaróg ma tutaj również duże znaczenie :-)

Myślę, że to dobry pomysł, aby napisać osobny post na ten temat ;-)

 

Tymczasem życzę smacznego !

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    STASZKA 21.12.2016 16:28
    SMACZNEGO
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    Renata 20.12.2016 13:27
    A ja potrzebowałabym przepis na jeden lub ewentualnie dwa makowce ? Mam sobie podzielić ? :( :( ...
     
  • Placek amerykański, ciasto wiewiórka, lub śmietnik, jak kto woli ;-)

    Elżbieta 08.11.2016 12:31
    :P Długo szukałam i dopiero 8 z kolei przepis okazał się tym wg którego to ciasto piecze moja córcia ...
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram