Odwiedza nas 73 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Dzisiaj typowo jesiennie !!!

Kolejna drozdżówka z przepisu mojej Babci :-)

Ten jednak trochę różni się od poprzedniej, do ciasta oprócz masła dodajemy jeszcze smalec i troszkę inne proporcje mleka, cukru, drożdży oraz jaj.

Skoro to drożdżowe ze śliwkami, pomyślałam, żeby zrobić cynamonową kruszonkę, wyszło oczywiście smakowicie ;-)

Korzystajmy z owoców sezonowych, śliwki to wspaniałe dary jesieni  !

 

Składniki na ciasto:

- 500 g mąki pszennej

- 125 g cukru

- 25 g masła

- 30 g smalcu

- 1 jajko

- 1 żółtko

- 190 ml mleka

- 25 g drożdży

- 1/4 łyżeczki soli

 

Składniki na wierzch:

- 1 kg śliwek węgierek lub innych

 

Składniki na kruszonkę:

- 1 szklanka mąki pszennej

- 100 g masła

- niecałe 1/2 szklanki cukru trzcinowego (można użyć tez zwykłego cukru)

- 1,5 łyżeczki cynamonu

 

Wszystkie składniki oprócz masła do kruszonki powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę przesiewamy do miski.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wsypujemy cukier oraz ok 2-3 łyżki mąki i robimy rozczyn.

Jajko i żółtko ubijamy na parze aby była puszysta gęsta masa, wlewamy do rozczynu, mieszamy.

Do mąki w misce dodajemy sól oraz rozczyn. Wyrabiamy ciasto.

Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło ze smalcem i wyrabiamy jeszcze do momentu aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.

Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia  na ok 45-60 minut.

 

Po wyrośnięciu, ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach  25x37 cm.

Na wierzch wykładamy wypestkowane, przepołowione śliwki środkiem do góry, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.

 

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Robimy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cynamon i dodajemy masło. Wszystko siekamy nożem, potem delikatnie wyrabiamy w palcach.

Jeśli macie malakser, wszystkie składniki możecie wrzucić do malaksera z końcówką z ostrzem i zmiksować do momentu powstania kruszonki.

Kruszonką posypujemy owoce.

 

Ciasto wstawiamy do piekarnika do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 30-40 minut.

Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe ciasto można posypać cukrem z wanilią lub polukrować.

 

Najlepsze z ciepłym mlekiem, ja uwielbiam również z kawą zbożową i mlekiem, bardzo polecam !!!

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram