Odwiedza nas 74 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Jagodowy sernik na zimno na spodzie ciasteczkowym

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Jagodowy sernik na zimno na spodzie ciasteczkowym - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Czy Was też ostatnio dobija ten upał ??? Ja mam juz dość !

Dlatego też na razie wystrzegam się pieczenia w piekarniku :)

Sezon jagodowy nadal trwa, więc postanowiłam przygotować sernik jagodowy na ciasteczkowym spodzie, ciasto na zimno, więc jeszcze nie najgorzej ;-)

 

 

 

Składniki na spód:

- 200 g pełnoziarnistych ciastek typu digestive

- 1 łyżka gorzkiego kakao

- 80 g stopionego masła

 

Składniki na masę twarogową:

- 600 g twarogu potrójnie zmielonego

- 250-270 g jagód

- 150 g drobnego cukru

- 150 g śmietany kremówki 30 lub 36 %

- 5 łyzek żelatyny

- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.

 

Ponadto:

- 3/4 szklanki jagód

- 2 galaretki jagodowe (Winiary)

- 600 ml wody

 

Najpierw przygotowujemy ciasteczkowy spód.

Ciastka rozkruszamy na drobno  w malakserze ( lub wkładamy do woreczka i rozbijamy tłuczkiem do mięsa), dodajemy kakao i masło, wszystko miksujemy do momentu powstania mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia(tykjo dno), następnie przekładamy masę ciasteczkową i ugniatamy spód.

Wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej.

 

Jagody miksujemy blenderem. Do miski dajemy twaróg i cukier, miksujemy, następnie dodajemy jagody, miksujemy do otrzymania równomiernie kolorowego koloru.

W osobnej misce miksujemy schłodzoną kremówkę, dodajemy do masy serowej razem z ekstraktem z wanilii, mieszamy.

Na koniec żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i stopniowo wlewamy do masy serowej cały czas miksując.

Masę serowo-jagodową przelewamy na ciasteczkowy spód i chłodzimy przez ok 1 godzinę.

 

Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody, chłodzimy.

Na masę serową kładziemy jagody, następnie wylewamy schłodzoną, lekko tężejącą galaretkę, chłodzimy do całkowitego stężenia, co najmniej przez 4 godziny.

 

 

Polecam, szczególnie w upalne dni :-)

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram