Odwiedza nas 129 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Czekoladowy tort z owocami lata

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Czekoladowy tort z owocami lata - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Wczoraj moi Teściowie obchodzili 40 Rocznicę Ślubu :-)

Moja Teściowa jest ciężko chora, dlatego Msza Św wspaniale została wyprawiona w domu. Następnie odbyła się kawa i ciasto dla najbliższych.

Chciałam koniecznie zrobić  niespodziankę, tak więc przygotowałam ten tort, czekoladowy tort z owocami lata :-)

 

Ciasto jest ekstremalnie czekoladowe, wilgotne, po prostu pyszne !

W środku przełożone jest  masą śmietankową i frużeliną z owoców lata.

Na wierzchu świeże owoce, czysta poezja !!!

Ciasto przygotowałam z półtorej porcji i na tyle przedstawiam przepis. Gdy zrobiłam z jednej porcji, goście czuli niedosyt ;-)

Zdjęcia niestety nie do końca fajne, ale robione na szybkiego podczas imprezy rodzinnej ...

 

Z tego przepisu korzystam juz czwarty raz od zeszłego roku, a mam go ze strony www.mojewypieki.com .

 

 

 

Składniki na ciasto czekoladowe:

- 5 jajek

- 225 ml mleka

- 195 ml oleju rzepakowego

- 1 3/4 szklanki brązowego cukru

- 1 1/2 łyzeczki ekstraktu z wanilii

- 230 g mąki pszennej

- 90 g kakao

- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na masę śmietankowo-waniliową:

- 375 g serka mascarpone

- 375 ml smietanki kremówki

- 2 1/4 łyżki cukru pudru

- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

Składniki na frużelinę z owoców lata:

- 375 g owoców (czereśnie, wiśnie, jagody, borówki, maliny, truskawki, porzeczki czarne i czerwone)

- 3/4 szklanki cukru

- 1 1/2 łyżki soku z cytryny

- 2,5 łyżki żelatyny

 

Dodatkowo:

- owoce do dekoracji wierzchu tortu

 

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.

Przygotowujemy sobie 2 miski.

Do jednej dajemy wszystkie produkty płynne, czyli, jajka, mleko, olej, ekstrakt z wanilii, mieszamy ręczną trzepaczką do połączenia składników.

Do drugiej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąę, kakao, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia, mieszamy łyżką.

Następnie suche składniki stopniowo dodajemy do mokrych, mieszając rózgą kuchenną, do momentu połączenia.

Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 30 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 50 min lub do tzw suchego patyczka.

Ciasto po upieczeniu studzimy.

 

Między czasie przygotowujemy frużelinę.

Owoce myjemy, czereśnie i wiśnie drylujemy z pestek, truskawki obieramy z szypułek, porzeczki z ogonków.

Wszystkie wkładamy do garnka, zasypijemy cukrem i smażymy do momentu aż prawie całkiem się rozpadną.

Pod koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody.

Frużelinę studzimy do momentu lekkiego stężenia.

 

Następnie ubijamy śmietankę kremówkę z mascarpone, gdy już masa będzie sztywna, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz cukier puder.

 

Wubrzuszony wierzch czekoladowego ciasta odcinamy, kruszymy.

Ciasto przekrajamy na połowę.

Pierwszy blat smarujemy masę śmietankowo-waniliową, następnie nakładamy frużelinę.

Na frużelinę nakładamy drugi blat ciasta, potem masę śmietankową, następnie frużelinę.

Na koniec posypujemy rozkruszonym ciastem i układamy swieże owoce.

 

Pyszności, serdecznie polecam !!!

Komentarze   

Mat
0 #1 Mat 2015-08-03 09:58
Wczoraj robiłem to ciasto po raz drugi, wyszło tak jak poprzednim razem genialne. Polecam z czystym sumieniem, zawsze sie udaje ! :))

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram