Odwiedza nas 125 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Torcik podwójnie truskawkowy, przepyszny !

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Torcik podwójnie truskawkowy, przepyszny ! - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 

 

Jak obiecałam, tak wstawiam dzisiaj przepis na podwójnie truskawkowy torcik w wersji innej niż zwykle :-)

Torcik jest bardzo prosty do wykonania, jedynie czas oczekiwania na tężenie masy jest dla cierpliwych, ale skoro ja wytrzymałam i poczekałam, to Wy również dacie radę ;)

Torcik idealnie nadaje się na urodziny dla dziecka, nietłusty, owocowy, dzięki zawartej w nim galaretce z musem truskawkowym idealny na upalne lato, wręcz chłodzący!

Polecam serdecznie taką wersję, na pewno zaskoczycie znajomych i rodzinę niebanalnym wyglądem :-)

 

Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form: http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.php .

 

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka ( biała i żółtka osobno)

- szczypta soli

- 1/2 szklanki cukru

- 3/4 szklanki mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Składniki na masę śmietankowo-truskawkową:

- 200 g śmietany kremówki 36 %

- 400 g truskawek

- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków

- 2 łyżki żelatyny

- 1/4 szklanki gorącej wody

 

Składniki na środkową masę:

- 450 g truskawek

- 2 galaretki truskawkowe

- 500 ml wody

 

 

Najpierw robimy masę. Truskawki umyte i odszypułowane blendujemy na mus. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, truskawkowy mus oraz żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie (żelatynę wlewamy gorącą).

Masę chłodzimy w lodówce aż stężeje, ja przyspieszyłam ten proces w zamrażalniku ;-)

Między czasie przygotowujemy biszkopt, będziemy z niego robić roladę z masą śmietankowo-truskawkową. W tej wersji też roladę możecie zostawić i tak podawać udekorowaną bitą śmietaną świeżymi truskawkami oraz miętą.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dosypujemy cukier i dalej ubijamy.Następnie dodajemy żółtka i ekstrakt waniliowy i ubijamy jeszcze przez moment do połączenia składników.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy stopniowo do ubitej masy, delikatnie mieszając łyżką tak, aby masa nadal była puszysta, inaczej nasz biszkopt nie wyrośnie.

Ciasto przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika, biszkopt kładziemy górą do dołu na mokry rącznik kuchenny, zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i szybko zawijamy w rulon. Dzięki wilgotnemu ręcznikowi biszkopt będzie bardziej elastyczny i nie będzie taki wysuszony.

Zostawiamy do ostudzenia.

Odwijamy wystudzony biszkopt, nakładamy całą masę, rozsmarowujemy, zostawiając po obu końcach nieposmarowane tak, aby masa przy zawijaniu nie wychodziła z rolady.

Roladę zawijamy w ręcznik kuchenny, chłodzimy w lodówce przez ok godzinę.

W tym czasie przygotowujemy ostatnią masę.

Kolejne truskawki blendujemy na mus. Wodę zagotowujemy, gdy zacznie wrzeć, wyłączamy i wsypujemy dwie galaretki truskawkowe.

Do gorącej galaretki dodajemy mus truskawkowy, mieszamy, zostawiamy do ostudzenia. Aby przyspieszyć ten proces, miskę lub garnek z masą wkładamy do zimnej wody, gdy będzie w temperaturze pokojowej, przekładamy do lodówki do schłodzenia i delikatnego stężenia.

Okrągłą miskę o średnicy ok 23 cm i wysokości 10 cm wykładamy folią spożywczą lub aluminiową tak, aby była na dnie i po bokach. Dzięki temu będzie nam łatwiej wyjąć nasz tort.

Roladę kroimy na plastry o grubości ok 3 cm, wykładamy nimi dół i boki miski, jeden przy drugim, tak aby nasza tężejąca galaretka z musem truskawkowym nie wydostała się na zewnątrz. Nawet jak zostaną jakieś resztki rolady, to wypełniamy nimi w środku wszelkie dziury, na zewnątrz nie będzie tego widać.

Tężejącą galaretkę z musem przekładamy do miski wyłożonej plastrami rolady.

Całość chłodzimy do momentu całkowitego stężenia galaretki. Proces możemy znów trochę przyspieszyć, wkładając całość do zamrażalnika.

Gdy już nasze ciasto będzie gotowe i odpowiednio sztywne, przykładamy do miski talerz lub paterę i odwracamy do góry nogami, folię spożywczą zdejmujemy.

Podajemy udekorowane świeżymi truskawkami i miętą.

 

 

Polecam serdecznie, pycha !!! 

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram