Odwiedza nas 128 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Ciasto z rabarbarem i truskawkami, najprostsze i szybkie ciasto !

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Ciasto z rabarbarem i truskawkami, najprostsze i szybkie ciasto ! - 5.0 out of 5 based on 6 votes

 

To ciasto jest tak proste i szybkie do wykonania, że możecie je wykonać nawet, gdy goście są w drodze.

Warunkiem jest posiadanie owoców, resztę składników przeważnie każdy ma w domu.

Ciasto jest biszkoptowe z dodatkiem oleju, który nadaje mu wilgotności..

Jako że jest sezon, moje ciasto upiekłam z rabarbarem i trskawkami.

Powód ? Świętowaliśmy dzisiaj Dzień Matki :-) Razem z moją Mamą i Babcią, w końcu wszystkie jesteśmy mamami :-)

Oczywiście nasi Synkowie jak i Mężowie też załapali się na kawałek ciasta, a co !

Napiszę tak, skoro mój Mąż "wciągnął" kilka kawałków, sądzę, że wyszło pyszne, bo wiecie, ja sama nie powinnam chwalić swojego ;-)

 

W każdym razie polecam upieczenie tego ciasta, na pewno będziecie zadowoleni :-)

 

 

Składniki:

- 5 białek

- 5 żółtek

- szczypta soli

- 3/4 szklanki cukru (dałam drobny do wypieków)

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

- 3/4 szklanki oleju rzepakowego

- 400 g truskawek

- 150-200 g rabarbaru

- cukier trzcinowy na wierzch (może być też biały )

 

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Rabarbar również myjemy, tniemy na plasterki grubości do 1cm.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,  następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do momentu aż się rozpuści.

Kolejne dodajemy żółtka, miksujemy, potem olej, miksujemy przez chwilę.

Na koniec dodajemy przesiane oba rodzaje mąki i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.

 

Ciasto przelewamy do prostokątnej blachy o wymiarach 25x36 cm. Na wierzch kładziemy rabarbar i truskawki.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut.

 

 

Polecam, ciasto jest przepyszne !

Komentarze   

Estera
+1 #7 Estera 2015-07-28 10:52
ciasto upieklo sie wspaniale i smakuje wybornie, super przepis :)
Estera
+1 #6 Estera 2015-07-28 10:14
Wlasnie wstawilam do piekarnika :) za 40 minut bedzie wiadomo, ale przepis wydaje sie ok, dzieki !!!
Asia - Kuchnia Haim
0 #5 Asia - Kuchnia Haim 2015-06-24 18:56
Bardzo się cieszę i polecam również wersję z jagodami i borówkami ;-)
Maliny też świetnie pasują :-)
Ania
+1 #4 Ania 2015-05-24 20:23
dziękuję, dziś upiekłam, wyszedł pyszny, wszystkim smakował i naprawdę super szybki i łatwy :)) pozdrawiam
:lol:
Asia -Kuchnia Haim
0 #3 Asia -Kuchnia Haim 2015-05-23 12:50
Już poprawiłam na 180 st. Przepraszam za niedopatrzenie :-* ;-)
Ania
+1 #2 Ania 2015-05-23 12:37
w piekarniku nagrzanym do ilu stopni? , bo widać 10 ;-)
Julieta
0 #1 Julieta 2014-06-22 22:47
Świetna strona ! Pozdrowionka :)

zabawne
kartki: e-kartki.co.pl/.../
zabawne kartki: e-kartki.co.pl/.../
zabawne kartki: e-kartki.co.pl/.../
zabawne kartki: e-kartki.co.pl/.../

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram