Odwiedza nas 351 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Moja domowa szarlotka na pszenno-razowym spodzie

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Witam Was po krótkiej przerwie spowodowanej majówką, grillowaniem, urodzinami mojego wujka oraz weekendem zakończonym ospą u mojego starszego synka ;-)

 

W moich przepisach na blogu nie znalazłam ani jednego ciasta z jabłkami, aż wstyd !!!

A przecież wszelkie szarlotki, jabłeczniki są przez nas uwielbiane !

 

Moja wersja szarlotki jest bardzo prosta, bez długiego oczekiwania na chłodzenie ciasta, na spodzie z mąki pszennej i pszennej razowej, choć jeśli chcecie, możecie zrobić ją wyłącznie  ze zwykłej mąki pszennej.

 

 

 

Składniki:

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1 szklanka mąki pszennej razowej 

- 200 g masła

- 4 żółtka

- 1/2 szklanki cukru

- szczypta soli

- 4 dodatkowe łyżki mąki pszennej do kruszonki

- ok 1 kg  kwaśnych jabłek typu szara reneta

- 4 białka

- 1/2 szklanki cukru do białek

- szczypta soli do białek

 

 

 

Mąkę, szczyptę soli, cukier i schłodzone masło siekamy nożem. Dodajemy żółtka, jeszcze przez moment siekamy a następnie delikatnie wyrabiamy ciasto palcami.

Jeśli macie malakser z nożem, wszystkie składniki wrzucamy do robota i miksujemy do połączenia.

2/3 ciasta wykładamy do okrągłej formy o średnicy 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką.

Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 10 minut.

Do reszty ciasta dodajemy ok 4 łyżki mąki i wyrabiamy palcami oraz siekamy nożem aby było bardziej sypkie jak na kruszonkę.

Kruszonkę również wkładamy na 10 min. do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto w formie wyjmujemy, na wierzch nakładamy jabłka pokrojone w plasterki i ułożone 2-warstwowo jedno przy drugim.

Jabłka posypujemy dość obficie cynamonem. 

Białka ubijamy ze szczyptą soli, gdy już będą sztywne, stopniowo dodajemy cukier i jeszcze przez chwilę ubijamy.

Pianę wykładamy na jabłka a następnie posypujemy schłodzoną kruszonką.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do ok 175 stopni, pieczemy przez ok 35-40 minut.

 

Szarlotka najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła, podana z lodami waniliowymi lub bita śmietaną.

 

 

Polecam !

 

Dania dla urody

Jadłospis dla Mam

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram