Odwiedza nas 161 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Sernik na herbatnikach

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Sernik na herbatnikach - 5.0 out of 5 based on 3 votes

 

Przepis na ten sernik znalazłam całkiem przypadkiem, kupując twaróg mielony w wiaderku przed Świętami.

Twaróg był kupiony w Biedronce i właśnie na wiaderku był przepis na te ciasto.

Oczywiście pierwszy raz prawie trzymałam się receptury,  ciasto , owszem było smaczne, ale zbyt "rozlazłe",herbatniki miały być jedynie ułożone na blaszce i oblane masą serową, nie spodobało mi się to, tak więc po pewnych modyfikacjach i próbach, przedstawiam Wam przepis na na prawdę pyszny sernik.

Mój Mąż był zachwycony, a moja Mama stwierdziła, ze to był najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadła !

 

Polecam wypróbować :-)

 

 

Składniki:

- 250 g herbatników kakaowych

- 1/2 czerstwej bułki

- ok. 65 g masła (1/4 kostki i 1 łyżka)

- 2 sporej wielkości żółtka

 

Masa serowa:

- 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego

- 4 żółtka

- 1 3/4 szklanki cukru

- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki kaszy manny

- szczypta soli

- 2 garście rodzynek

- 6 białek

 

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

 

Najpierw przygotowujemy spód i boki z herbatników.

Herbatniki i bułkę wrzucam do malaksera, rozdrabniam.

Następnie dodaję masło i żółtka, wszystko miksuję.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Wykładam herbatnikowe ciasto na spód i boki, przyciskając tak, aby ciasto posklejało się ze sobą.

 

 

Przygotowujemy masę serową.

Do większej miski dodajemy twaróg, żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli. Miksujemy.

Następnie dodajemy kaszę i mąkę ziemniaczaną, miksujemy.

Dodajemy rodzynki oprószone mąką (nie będą opadać na dno masy serowej ) i mieszamy łyżką.

Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do masy serowej i delikatnie wszystko mieszamy do połączenia składników.

Masę wylewamy na ciasto herbatnikowe. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez ok 1,5 godziny.

Gdy nasz sernik zacznie się rumienić w piekarniku, przykrywamy folią aluminiową lub papierem zwilżonym olejem (tak aby masa serowa nie przywarła ).

Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku przy odchylonych drzwiczkach.

Schładzamy przez kilka godzin a najlepiej całą noc w lodówce. Wtedy najlepiej smakuje.

 

 

 

Polecam serdecznie, warto upiec ten pyszny sernik !!!

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram