Odwiedza nas 60 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci ! - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Ciasto drożdżowe idealne, mnóstwo masy makowej, w dodatku wilgotnej, ah, rozpływa się w ustach !


Ten makowiec, moja śp. Babcia Wandzia piekła ponoć co roku na Święta, zawsze ok 6 lub 7 szt, tak opowiadała mi moja mama.

A to dlatego, że Rodzina liczna była, babcia miała siedmioro dzieci, więc jak przypuszczacie jedna strucla makowa to za mało ;-)

W naszej rodzinie zawsze stół na Święta było suto zastawiony i w sumie co do makowca, to tą tradycję podtrzymuję ;-)

 



Ciasto, składniki na ok. 7 szt:

- 1 kg mąki pszennej

- 80 g drożdży świeżych

- 10 żółtek

- 250 g cukru

- 250 g dobrego prawdziwego masła

- 250 ml mleka

- 1 łyżeczka soli

- ziarenka z 1 laski wanilii

- 2 łyżki rumu



Masa makowa:

- 1 kg  suchego maku

- 340 g cukru

- 200 g rodzynek

- 100 g orzechów włoskich i migdałów

- 6 łyżek miodu

- 2 aromaty migdałowe lub 2 łyżki ekstraktu migdałowego

- 1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej (szklanka u mnie ma 250ml)

- 10 białek

- 2 łyżki miękkiego masła

 



 Przygotowujemy ciasto.

Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z odrobiną cukru i szklanką mąki wziętą z ilości w przepisie. Gdy zaczyn ruszy, dodajemy mąkę, żółtka, sól, roztopione masło, cukier, rum, wanilię.

Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odstawać od ręki, powinno być pulchne.

Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 do 1,5 godziny.

Między czasie przygotowujemy mak (można przygotować dzień wcześniej).

Mak sparzamy wrzącą wodą, po godzinie odcedzamy, mielimy w maszynce dwa razy.

Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.

Na końcu dodajemy ubite białka ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy.

Gdy ciasto na strucle nam wyrośnie a mak mamy przygotowany, przystępujemy do  formowania makowców.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-7 równych części.

Wałkujemy na prostokąt o grubości 3-5 mm, smarujemy białkiem, nakładamy masę makową, zostawiając przy brzegach wolne miejsce.

Ciasto zawijamy jak roladę, noki podkładamy pod spód, tak, aby nadzienie nie wypłynęło.

 Roladę smarujemy olejem i dość ciasno zawijamy w papier do pieczenia, układamy na blasze. Moje rolady mają długość blachy od piekarnika.

Pieczemy w temp. 200 st przez ok.30-40 minut.

Gotowe strucle możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

 



Smacznego !

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram