Odwiedza nas 131 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Moja domowa szarlotka na pszenno-razowym spodzie

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

 

Witam Was po krótkiej przerwie spowodowanej majówką, grillowaniem, urodzinami mojego wujka oraz weekendem zakończonym ospą u mojego starszego synka ;-)

 

W moich przepisach na blogu nie znalazłam ani jednego ciasta z jabłkami, aż wstyd !!!

A przecież wszelkie szarlotki, jabłeczniki są przez nas uwielbiane !

 

Moja wersja szarlotki jest bardzo prosta, bez długiego oczekiwania na chłodzenie ciasta, na spodzie z mąki pszennej i pszennej razowej, choć jeśli chcecie, możecie zrobić ją wyłącznie  ze zwykłej mąki pszennej.

 

 

Sernik na herbatnikach

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Sernik na herbatnikach - 5.0 out of 5 based on 3 votes

 

Przepis na ten sernik znalazłam całkiem przypadkiem, kupując twaróg mielony w wiaderku przed Świętami.

Twaróg był kupiony w Biedronce i właśnie na wiaderku był przepis na te ciasto.

Oczywiście pierwszy raz prawie trzymałam się receptury,  ciasto , owszem było smaczne, ale zbyt "rozlazłe",herbatniki miały być jedynie ułożone na blaszce i oblane masą serową, nie spodobało mi się to, tak więc po pewnych modyfikacjach i próbach, przedstawiam Wam przepis na na prawdę pyszny sernik.

Mój Mąż był zachwycony, a moja Mama stwierdziła, ze to był najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadła !

 

Polecam wypróbować :-)

 

Sernik z brzoskwiniami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Sernik z brzoskwiniami - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Wspaniały sernik, który tym razem piekła moja Mama !

A to  dlatego, że od środy mamy gości, Rodzinkę ze Szwecji. Z racji tego, że robię za tłumacza, nie miałam czasu osobiście przygotować tego ciasta, tak więc dzisiaj przepis i wykonanie mojej Mamusi, a sernik jest na prawdę smaczny, wilgotny, nie za słodki, brzoskwinie nadają mu wspaniałego smaku.

 

Polecam serdecznie na Święta i nie tylko :-)

 

Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci ! - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Ciasto drożdżowe idealne, mnóstwo masy makowej, w dodatku wilgotnej, ah, rozpływa się w ustach !


Ten makowiec, moja śp. Babcia Wandzia piekła ponoć co roku na Święta, zawsze ok 6 lub 7 szt, tak opowiadała mi moja mama.

A to dlatego, że Rodzina liczna była, babcia miała siedmioro dzieci, więc jak przypuszczacie jedna strucla makowa to za mało ;-)

W naszej rodzinie zawsze stół na Święta było suto zastawiony i w sumie co do makowca, to tą tradycję podtrzymuję ;-)

 

Sernik na zimno z Toblerone

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

 

Pierwszy raz robiłam ten sernik, ale ja jak to ja, nie lubię monotonii i postanowiłam sprawić Mężowi niespodziankę !

Sernik wyszedł ciekawy, nie za słodki w smaku, podobny trochę do straciatelli. Spód ciasteczkowy nadaje mu większej wyrazistości.

Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki, ale troszkę go zmodyfikowałam.

Przede wszystkim moja biała czekolada nie "związała" masy twarogowej, gdybym dzisiaj w porę nie przygotowała żelatyny, ciasto mogłabym nałożyć gościom do miseczek ;-)

 

Także osobiście uważam, że lepiej dać trochę żelatyny, niż później świecić oczami przed gośćmi.

Ciasto zrobiłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Spód ciasteczkowy w ilości wg przepisu ze strony Moje wypieki, natomiast ilość masy twarogowo-śmietanowej podwoiłam, aby sernik był trochę wyższy.

 

 

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram