Odwiedza nas 189 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Szwedzkie cynamonowe bułeczki Kanelbullar

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Szwedzkie cynamonowe bułeczki Kanelbullar - 4.8 out of 5 based on 4 votes


Przepis na te wyśmienite bułeczki mam od koleżanki z forum, gdzie prezentowałyśmy swoje storczyki.

Jak widać nie zabrakło również tematów kulinarnych;)


Wracając do bułeczek,  są mięciutkie, aromatyczne, wręcz rozpływające się w ustach!


Podaję przepis na ok 60szt, ja robiłam pierwszy raz na próbę z połowy porcji.




Ciasto:

- 50g świeżych drożdży

- 0,5l letniego mleka

- 150g roztopionego i przestudzonego masła

- 100g cukru

- 1 płaska łyżeczka soli

- 1 lub 2 łyżeczki mielonego kardamonu

- 800g mąki pszennej


Nadzienie:

- 200g masła

- 150g cukru

- 4 do 6 łyżek cynamonu

- opcjonalnie starty marcepan



Drożdże rozprowadzamy w mleku z masłem, dodajemy cukier, sól, kardamon i mąkę. Wszystko razem mieszamy a następnie wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne.

Odstawiamy do wyrastania, do lodówki na noc.

Następnego dnia ciasto dzielimy na dwie części, z każdej wałkujemy prostokąt.

Nakładamy nadzienie a na wierzch sypiemy potartym na tarce o grubych oczkach marcepanem.

Ciasto należy zrolować o pokroić na 2cm ruloniki.

Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia aż bułeczki podwoją swoją objętość (ok 1godz).


Pieczemy w nagrzanym do 250st piekarniku przez 5 do 8 minut.

Studzimy pod lnianą ściereczką.




Smacznego :)

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram