Odwiedza nas 140 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Kruche cytrynowe gwiazdki 3D

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 


W mojej kuchni zrobiło się świątecznie, a to dlatego, że zostało już niewiele czasu do Bożego Narodzenia.

W dodatku spadł śnieg i klimat coraz bardziej mi się udziela, gdybym mogła, stałaby już udekorowana choinka, ale Mąż mnie trochę powstrzymuje, uświadamiając, że to trochę za wcześnie ;-)

Przepis znalazłam w gazetce "Ciasta za grosik" i muszę serdecznie Wam polecić, bo ciastka wyszły fantastyczne.

Kruche ciasto rewelacyjnie się wyrabia, mięciutkie jak plastelina(nawet po schłodzeniu) , nie stwarza żadnych problemów.

Ciastka pięknie pachną cytrynowo z nutą wanilii.

 

I co dla mnie ważne, nie dodaje się do nich żadnych spulchniaczy, tak więc upiekłam dodatkowo pojedyncze sztuki dla mojego 10-miesięcznego synka, który zajada je z wielkim apetytem ;-)

Gwiazdki 3D to już moja inwencja, którą podpatrzyłam u Dorotki z Moje Wypieki ;-)

Efekt... sami zobaczcie !

Składniki na ok 30 trójwymiarowych ciasteczek:

- 3/4 szklanki cukru pudru

- szczypta soli

- skórka otarta z 1 cytryny

- sok z połowy cytryny( dodałam od siebie)

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego (dałam od siebie)

- 150 g masła

- 1 3/4 szklanki mąki

- 3 żółtka

Lukier cytrynowy:

- 1 szklanka cukru pudru

- 3 łyżki soku z cytryny ( więcej lub mniej w zależności jaki gęsty ma być lukier)

Cukier z masłem ucieramy na puszystą masę.

Dodajemy skórkę z cytryny startą na drobnych oczkach, sok z cytryny, aromat waniliowy,  szczyptę soli i żółtka. Ucieramy.

Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto.

Formujemy w kulę i odstawiamy do schłodzenia na 30 minut do lodówki (wstawiłam  na 15 minut do zamrażalnika).

Na podsypanym mąką blacie lub stolnicy, wałkujemy ciasto na grubość ok 0,5cm..

Wycinamy gwiazdki  a następnie nacinamy je na środku, jak na zdjęciu.

Pojedyncze gwiazdki pieczemy na blasze ok 10 minut w temperaturze ok 180 st.

Następnie nakładamy gwiazdki na siebie wycięciami, jeśli są za cienkie, trzeba delikatnie naciąć nożem, najlepiej podpiec kilka ciastek i sprawdzić jaki rozmiar nacięcia będzie pasował.

Ciastka z każdej strony smarujemy pędzelkiem cytrynowym lukrem, także przy nacięciach, dzięki lukrowaniu będą się lepiej trzymać.


Polecam serdecznie te ciasteczka, mogą być doskonałym dodatkiem na prezent gwiazdkowy !




 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram