Odwiedza nas 474 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Ryba po grecku

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Ryba po grecku - 5.0 out of 5 based on 3 votes

 

Ryba po grecku co roku musi być na naszym stole :D

Gdy spędzamy Wigilię u moich Rodziców, Mama, robi rybę z keczupm i cebulką, ja obowiązkowo z warzywami, mój Mąż ją uwielbia !!!

 

Żeby nie zanudzać, bo zostało mało czasu, podaję przepis ;)

 

 

Składniki:

- ok 700-800 g filetów z dorsza

- mąka do obtoczenia ryby

- sól, pieprz 

- liść laurowy

- ziele angielskie

- olej do smażenia

- 2 średnie cebule

- 6 szt marchwi

- 1 średni korzeń pietruszki

- kawałek korzenia selera

- 1 płaska łyżka ziół prowansalskich

- 1 łyzka posiekanej naci pietruszki

- 3 łyżki koncentratu pomidorowego

- 1 łyżeczka cukru

- 2 szklanki wody

 

Rybę osuszamy, kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące.

Smażymy na złoty kolor.

 

Następnie przygotowujemy warzywa.

Marchew, pietroszkę i seler trzemy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody.

Dusimy pod przykryciem ok 10 min.

Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oleju do momentu aż będzie szklista, dodajemy do warzyw.

Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Dodajemy natkę pietruszki, cukier oraz koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze przez chwilę.

Na koniec dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.

 

W głębszym półmisku układamy warstwy zaczynając od warzyw. Dół - warzywa, potem ryba, kolejne - warzywa, ryba i na wierzchu warzywa.

Od jakiegoś czasu układam warstwy na zmianę, wtedy ryba idealnie przechodzi smakiem warzyw :-)

 

Ryba najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona przez kilka godzin w lodówce.

 

Polecam, jeśli jeszcze nie zdążyliście zrobić i przepraszam, że przepis jest tak późno ;-)

 

Przepis dodaję do akcji:

 

Wigilia 2014 Świąteczna rybka

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram