Odwiedza nas 119 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Uszka z grzybami

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

W zeszłym roku tuż przed Bożym Narodzeniem oglądałam program Tomka Jakubiaka na Kuchni + . W tym odcinku akurat pokazany był przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami.
Od czasu, gdy oglądałam ten odcinek, nie robię już pierogów z żadnych innych przepisów ! Te są idealne ! Mięciutkie, rozpływające się w ustach, pycha !
Składniki są tylko dwa: mąka i woda, gorąca woda ! Dzięki temu mąka się zaparza i powstaje cienkie, mięciutkie i elastyczne ciasto, którego nawet nie trzeba podsypywać mąką przy wałkowaniu. W dodatku rewelacyjnie się skleja :-)

Polecam wypróbujcie ten przepis, a już nigdy nie będziecie chcieli robić pierogów z innych przepisów.

 


Składniki na ok 60 uszek:

Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody

Farsz grzybowy:
- 20g suszonych grzybów ( podgrzybki, borowiki)
- 1 mniejsza cebula
- 1 łyżka śmietany kremówki
- sól
- pieprz

 

Najpierw przygotowujemy farsz. Suszone grzyby namaczamy na ok 0,5 godziny.
Następnie gotujemy w tej wodzie przez ok 45 minut, w każdym razie do miękkości.
Ugotowane grzyby odcedzamy, kroimy bardzo drobno,podsmażamy na maśle.
Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, a gdy już będzie miękka, doprawiamy solą, pieprzem i łyżką śmietanki.
Zostawiamy do ostudzenia.

W tym czasie mąkę zalewamy gorącą wodą i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do rąk.
Wałkujemy bardzo cienko i wykrawamy koła o średnicy ok. 4 cm.

Na kółka nakładamy farsz grzybowy.

 

Składamy na pół i lepimy pierożka.

 

A następnie nakładamy jego końce na siebie i sklejamy.
Jeśli trzeba końce delikatnie wywijamy na zewnątrz.

 

Uszka idealne są do barszczu wigilijnego, polecam serdecznie :-)

 

Smacznego :-)

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram