Odwiedza nas 50 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Paszteciki z kapustą i grzybami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Paszteciki z kapustą i grzybami - 5.0 out of 5 based on 3 votes

 

 


Paszteciki robię już od dawna na Wigilię jak i na Sylwestra, jeszcze nie zdarzyło mi się abym nie miała na nie zamówienia na przełomową noc kończącą Stary a zaczynającą Nowy Rok ;-)
Jest to wspaniała przekąska dla gości, obojętnie, czy będziemy siedzieć w domu wspólnie z Rodziną, czy wyjdziemy na imprezę domową do przyjaciół.

Z tego przepisu wyjdzie Wam ok. 50 pasztecików, z duużą ilością farszu.

 

 

Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 2 jajka
- szczypta soli
- ok. 125 ml mleka
- 125 g masła
- ok. 1 łyżka cukru

Składniki na farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 50g grzybów suszonych (najlepiej, podgrzybki lub prawdziwki)
- 2 cebule
- olej
- 2 duże jabłka
- 100g śliwek suszonych
- pieprz, sól
- 2 łyżki majeranku suszonego
- 100ml czerwonego półsłodkiego wina (może być też półwytrawne)

 

Wyrabiamy ciasto drożdżowe. Wsypujemy mąkę do miski. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku + cukier..
Mąkę mieszamy najpierw z jajami, powoli dolewamy rozczyn z drożdży i dalej mieszamy, wyrabiamy, do tego wlać rozpuszczone ostudzone masło.
Zawsze do każdego ciasta dodaję szczyptę soli.
Tak wyrobione ciasto, lekko podsypujemy z wierzchu mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.

Między czasie przygotowujemy farsz.
Kiszoną kapustę kroimy, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju aż zrobi się szklista, dodajemy namoczone wcześniej( ok 1godz) , pokrojone w paski grzyby, podsmażamy i dodajemy do kapusty.
Następnie dodajemy obrane i pokrojone w większą kostkę jabłka oraz pokrojone w paski śliwki suszone.
Dusimy pod przykryciem ok 10 minut.
Dodajemy pieprz, sól i 2 łyżki majeranku do smaku.
Zalewamy czerwonym winem i gotujemy jeszcze chwilę, aż alkohol odparuje.

Następnie wałkujemy podłużne, nie za cienkie paski, nakładamy wzdłuż farsz i zawijamy w rulonik.
Kroimy w prostokąty o długości 5-6cm. Wszystkie smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem.
Pieczemy w nagrzanym do 200st piekarniku przez ok. 30 minut.
Podajemy najlepiej z czerwonym barszczem.

Moje uwagi:
- Paszteciki można spokojnie zrobić wcześniej i zamrozić.
- Paszteciki można posypać sezamem, tak jak w moim przypadku

 

Polecam serdecznie !

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram