Odwiedza nas 142 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Kluski z makiem mojej Babci

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 


Przepyszne, przepełnione makiem, bakaliami, miodem, ciężko się od nich oderwać !

Te kluseczki zawsze na Wigilię robiła moja śp. Babcia Wandzia.
W tym roku, gdy zrobiłyśmy je z moją Mamą specjalnie na bloga, miałyśmy problem aby się od nich oderwać ;-) trzeba było robić drugi raz !!!

Bardzo proste danie, którego nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole :-)

 

 

 

Składniki na kluseczki:
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 3 łyżki wody

Masa makowa:
- 1 szklanka maku
- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki posiekanych migdałów
- 3 łyżki miodu
- po 3 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów
- 1-2 łyżki pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej
- 3-4 łyżki słodkiej śmietany
- ekstrakt waniliowy

 

Z podanych składników, zagniatamy ciasto i wałkujemy na grubość 5mm, podsypując mąką.
Kluski kroimy o długości 2-3 cm lub na kwadraciki.
Wrzucamy na gotującą wodę.
Gotujemy do miękkości, wyjmujemy i płuczemy letnią wodą.
Mak płuczemy, zalewamy wrzącym mlekiem, odstawiamy na godzinę do napęcznienia. Zlewamy mleko i 2-3 razy mielimy.
Do maku dodajemy bakalie, wlewamy miód, śmietanę i chwilę podgrzewamy, mieszając. Łączymy z kluseczkami. Można sobie ułatwić i kupić gotowe łazanki oraz masę makową. Jednak co swojskie, to swojskie, całkiem inaczej smakuje, o niebo lepiej !

 


Smacznego !

 

 Przepis dodaję do akcji:

Wigilia 2014

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram