Odwiedza nas 136 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Śledź pod pierzynką

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Śledź pod pierzynką - 5.0 out of 5 based on 3 votes

 

 


Przejrzałam mnóstwo stron i blogów z przepisami na tego śledzia.
Niby nazwa przepisu ta sama, a jednak sposób wykonania wszędzie inny...

Przepis na mojego śledzia pod pierzynką mam od mojej Mamy, która przygotowuje go od niepamiętnych lat.
Ta sałatka zawsze gościła na naszym wigilijnym stole, jak również w dzień powszedni.

Śledzia zrobiłam z mniejszej porcji po to, aby Wam pokazać, jak się prezentuje.
Jeśli zdecydujecie się zrobić go na Wigilię, polecam zrobić jeszcze raz tyle.


Składniki:
- 4 płaty śledziowe Matjas
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 3 średniej wielkości kiszone ogórki
- 3 marchewki
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- majonez do posmarowania na wierzch
- sól
- pieprz

 

Śledzie osączamy z zalewy, kroimy w wąskie paseczki.
Cebulę kroimy na drobną kostkę.

Ziemniaki z marchwią gotujemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Tak samo postępujemy z ogórkami, również trzemy na tarce, odciskamy sok.

W szklanym naczyniu układamy warstwami: śledź, cebulę, ogórki, marchew, ziemniaki.

Wierzch doprawiamy solą i pieprzem, wtedy nakładamy dość grubą warstwę majonezu.
Majonez oprószamy ziołowym pieprzem, a następnie dekorujemy ugotowaną marchewką i natką pietruszki.

 

 

Serdecznie polecam !

 

Przepis dodaję do akcji:

Wigilia 2014  Śledzie Wigilijne 2014  Świąteczna rybka

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram