Odwiedza nas 138 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Szybkie pierniczki na ostatnią chwilę

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Szybkie pierniczki na ostatnią chwilę - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 

 

W zeszłym roku, w całym natłoku wydarzeń, gotowaniu, różnych potraw na stronę i przygotowywaniu się do Świąt, jak nigdy pieczenie pierniczków zostawiłam na dzień przed Wigilią.
Chciałam upiec takie, gdzie ciasto leżakuje przez noc w lodówce, na drugi dzień pieczemy i można od razu je jeść, tak są mięciutkie i te co roku robiłam.

Czasu miałam niestety bardzo mało, ale na szczęście znalazłam przepis na stronie Moje Wypieki, gdzie po wyrobieniu ciasta można od razu piec pierniczki.
Jedyne co dodałam od siebie, to zrobiłam pierniczki nadziewane konfiturą morelową i marmoladą owocową. Jedne udekorowałam polewą czekoladową, a drugie lukrem.

Pierniczki co roku muszą być w moim domu, uwielbiam je robić z moim synkiem !!!

A te spokojnie możecie upiec nawet w Wigilię !

 

 

Składniki na około 100 pierniczków:
- 600 g mąki pszennej
- 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 4 duże jajka
- 260 g cukru pudru
- 200 g masła, roztopionego
- 200 g miodu
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej


Wszystkie składniki wsypujemy do naczynia, mieszamy i wyrabiamy.
Ciasto może być klejące, ale nie dodajemy mąki.
Ciasto wałujemy na grubość ok. 4 mm (nie cieniej), podsypujemy mąką (tyle, by się nie kleiło).
Wykrawamy różne kształty pierniczków.
Układamy je na blaszce w niewielkich odstępach.

Aby zrobić pierniczki nadziewane, ciasto kroimy na kwadraty lub prostokąty. Na jedną część nakładamy na środek marmoladę, a drugą przykrywamy.Następnie wykrawamy piernika.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 8-10 minut.
Studzimy na kratce.

Moja propozycja dekoracji:

Pierniczki z nadzieniem morelowym i polewą czekoladową:

 


Pierniczki z nadzieniem owocowym z lukrem:

 

 

Gorąco polecam dla spóźnialskich, tak jak ja w zeszłym roku ;-)

 

Poniżej instrukcja, jak zrobić pierniczki nadziewane( wybaczcie jakość):

 


Moje uwagi:
- Mąkę żytnią razową można zastąpić mąką pszenną razową
- Można dodać odrobinę więcej kakao


Polecam serdecznie !

 

Przepis dodaję do akcji:

Świąteczne słodkości!

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram