Odwiedza nas 152 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Tradycyjna kutia ze wschodu !

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Tradycyjna kutia ze wschodu ! - 5.0 out of 5 based on 3 votes

Przy okazji gotowania bigosu ze świeżej kapusty, wspominałam Wam o kuchni kresowej.
Otóż mój śp. Dziadek Staś, Tata mojej Mamy, pochodził z tamtych stron.

Moja Mama dużo potraw gotuje i piecze do tej pory, tak więc przepisy na te dania przechodzą u nas z pokolenia na pokolenie.
Najwspanialsze jest wspólnie przyrządzanie tych potraw, co roku wspólnie z moją Mamą przygotowujemy potrawy na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia i jest to bez różnicy, czy Wigilię spędzam u Rodziców, czy u Teściów, taka jest już nasza tradycja :-)

Kutia, na którą przepis dzisiaj przedstawiam, jest to potrawa wywodząca się z kuchni, białoruskiej, ukraińskiej, rosyjskiej a także dawniej polskiej kuchni kresowej.

Nazwa pochodzi z języka ukraińskiego - pestka, ziarno.

Kutię przygotowujemy z pszenicy, maku, miodu oraz przeróżnych bakalii.
Na Białorusi, zamiast pszenicy przygotowywano kutię z pęczaku, a czasami także z ryżu.

Kutia jest jedną z 12 potraw, które wchodzą w skład wigilijnej Wieczerzy wschodniosłowiańskiej, z mojej Mamy starych książek doczytałam się również, że oprócz Świąt Bożego Narodzenia, przygotowuje się ją również na Nowy Rok.

Jeżeli lubicie mak, serdecznie polecam Wam Kutię, smakiem na pewno nie zawiedziecie się :-)

 

 

Składniki:
- 1 szklanka( 250ml) omielonej pszenicy
- 2 szklanki maku
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki stołowe płynnego miodu
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- skórka starta z 1 cytryny
- 100 gr rodzynek (sparzone)
- 25 gr migdałów (sparzone i obrane ze skórki)
- 25 gr orzechów włoskich(dodałam od siebie)
- 25gr orzechów laskowych (dodałam od siebie)
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki

 


Pszenicę przebieramy, dokładnie myjemy, namaczamy w przegotowanej wodzie i zostawiamy na noc.

Mak płuczemy, zalewamy dużą ilością wody, a następnie ostrożnie zlewamy wierzchnią część wody wraz z zanieczyszczeniami.
Odsączamy, zalewamy gorącą wodą i zagotowujemy. Zostawiamy do napęcznienia na noc.

Na drugi dzień odsączamy pszenicę na sicie.
Gotujemy 3 szklanki wody, wrzucamy pszenicę na wrzątek i gotujemy do miękkości. Mieszamy dość często aby się nie przypaliła.
Ugotowaną pszenicę studzimy.

W tym czasie mak odcedzamy na sicie wyłożonym ściereczką,po dokładnym osączeniu z wody, mielimy mak dwukrotnie.
Łączymy pszenicę, z makiem, dodajemy sparzone rodzynki i migdały( pokrojone na małe kawałeczki, oraz pokrojone orzechy laskowe i włoskie.
Dodajemy skórkę cytrynową i miód.

Kutię wstawiamy na 2-3godziny do lodówki, aby się schłodziła.
Wg przepisu należy podawać w szklanej salaterce, polaną słodką śmietanką.


Polecam serdecznie !
Zaskoczcie w tym roku Rodzinę tym słodkim wigilijnym deserem :-)

 

 

Przepis dodaję do akcji:

 Świąteczne słodkości!

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram