Odwiedza nas 189 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Ryba zapiekana w śmietanie

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Ryba zapiekana w śmietanie - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

 

Moja propozycja dla Was na Wigilijną Wieczerzę  :-)

Moja Mama robi tą rybę na Wigilię od ok. 10 lat.
Przepis dostała od koleżanki, której tata pływał na statku.
Tam właśnie marynarze przygotowywali dla siebie ponoć tą rybę w ten sposób.

Jak dla mnie jest bardzo smaczna, uwielbiam ją i żałuję, że Mama piecze tak rzadko.
Jedyne, co zmieniłyśmy w oryginalnym przepisie, to śmietanę, wcześniej była kremówka, zmieniłyśmy na kwaśną 12 lub 18 %.

Do ryby możemy też dodać pieczarki, będzie miała równie ciekawy smak.
Widziałam w internecie podobne przepisy i w większości dodaje się tez potarty ser, jednak jak dla mnie , danie jest już wtedy za tłuste i bardziej ciężkostrawne.

Do ryby zapiekanej w śmietanie najbardziej proponuję Wam dorsza.

 

 

Składniki:
- ok 1kg filetu z dorsza
- 4 średnie cebule
- 8 łyżek kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
- sól
- czarny pieprz świeżo zmielony
- cukier
- mąka do obtoczenia ryby
- masło do smażenia ryby

 

Dorsza kroimy na nieduże kawałki, lekko solimy, obtaczamy w mące i smażymy na maśle (oczywiście uważamy aby masła nie przypalić, bo jest wtedy szkodliwe !) na patelni.
Usmażone kawałki wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Na tym samym maśle, które pięknie przeszło rybą, podsmażamy cebule do momentu zeszklenia.

W rondelku podgrzewamy śmietanę, dodajemy do smaku sól, pieprz, cukier oraz podsmażoną cebulę(bez masła, na którym była smażona).

Śmietanę z dodatkami wylewamy równomiernie na rybę i zapiekamy w 180 st przez ok 15-30 minut, do momentu ścięcia i zagęszczenia śmietany.

Podajemy ciepłe :D

Smacznego !

 

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram