Odwiedza nas 65 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Piernik marchewkowy z rodzynkami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Piernik marchewkowy z rodzynkami - 4.5 out of 5 based on 2 votes

 

Nie wiem jak Wy, ale ja czuję już, że nadchodzi Boże Narodzenie :D

Tak, tak, jest jeszcze za wcześnie, wprawdzie został jeszcze prawie miesiąc, ale co z tego ?

To jest czas aby próbować nowych przepisów, które można wykorzystać w Wigilię i na Święta :-) 

 

W tym roku na pierwszy rzut poszedł piernik marchewkowy, jak dla mnie bardzo smaczny, wilgotny, słodki w sam raz.

Nawet mój Mąż, który nie przepada za piernikami, zjadł go  i stwierdził, że jest bardzo smaczny :D

 

Przepis ten wzięłam od Mamy, która prawdopodobnie ma od mojej Cioci.

Trochę to zagmatwane, ale w każdym razie bardzo dziękuję Ciociu za przepis, trochę go zmodyfikowałam i jest super !!!

 

Witając się  Wami po miesięcznej przerwie, przejdę  do przepisu, co by Wam za długo nie zanudzać ;-)

 

 

Składniki:

- 4 jajka (białka i żółtka osobno)

- szcypta soli

- 1,5 szklanki cukru

- 0,5 szklanki oleju

- 2 szklanki mąki pszennej

- 1 łyżka gorzkiego kakao

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1,5 łyzeczki proszku do pieczenia

- 1opak. przyprawy do piernika

- 2 garście rodzynek 

- 4 średniej wielkości marchewki

 

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. 

Makę, kakao, sodę, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia łączymy mieszając w misce.

Marchew obieramy i  trzemy na tarce o grubych oczkach.

Z białek z dodatkiem soli ubijamy pianę na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukieri dalej miksujemy.

Kolejne żółtka, miksujemy, olej - miksujemy.

Składniki mokre łączymy z suchymi, miksujemy.

Na koniec dodajemy startą marchew i rodzynki i wszystko mieszamy łyżką do momentu połączenia składników.

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia a następnie wylewamy ciasto.

Wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy ok 1 godz.

 

 

 Polecam serdecznie :-)

 

 Przepis dodaję do akcji:

 Świąteczne słodkości!

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram