Odwiedza nas 640 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Dorsz w occie

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Dorsz w occie - 5.0 out of 5 based on 4 votes


 

Przepis mam od mojej Kochanej Teściowej :-)

Mój Teść, od kiedy pamiętam, zawsze zajadał się dorszem w occie, często ryba była przygotowywana także w dzień powszedni :-)

Teraz co roku podtrzymuję tę tradycję, chociażby ze względu na mojego Męża, który również bardzo lubi ten sposób podania.

 

Polecam wszystkim, którzy lubią jeść rybę occie, od czasu do czasu nie zaszkodzi a jest bardzo smaczna.

Do tej zalewy można przyrządzić również śledzia jak i inne ryby.

 

 

 

Składniki:

- 1 kg świeżych oczyszczonych filetów z dorsza

- 3 cebule

- 5 szklanek wody

- 3/4 szklanki octu

- 3-4 łyżek cukru

- 1 łyżka soli

- 3 do 4 liści laurowych

- 6 ziaren ziela angielskiego

- mąka do obtoczenia ryby

- sól i pieprz do przyprawienia ryby

- olej do smażenia

 

Dorsza przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto.

Przygotowujemy zalewę octową.

Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier, sól, cebulę, ziele angielskie i liść laurowy.

Wszystko zagotowujemy, od momentu wrzenia jeszcze przez ok 5 minut lub do czasu, gdy cebula zrobi się szklista.

Usmażonego dorsza układamy w głębokim półmisku a następnie zalewamy gorącym octem.

 

 

Smacznego, polecam :-)

 

 

 

 

 

 

Komentarze   

Marzena
0 #1 Marzena 2015-10-06 05:56
a jak przygotować do słoika?

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram