Odwiedza nas 39 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Barszcz wigilijny

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Barszcz wigilijny - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

 

Tradycyjne danie wigilijne, bez którego co roku nie możemy się obejść.

Zresztą mój Mąż tak uwielbia barszcz, że gotuję go też i w ciągu roku ;-)

Do barszczu zawsze mamy dwa dodatki: uszka z grzybami lub paszteciki z kapustą i grzybami, które jeszcze w tym tygodniu również znajdą się na blogu.

W ten sposób każdy może sobie wybrać na co ma ochotę ;-)

Barszczu oczywiście gotujemy duży garnek, gdyż zawsze są chętni na "dokładkę" :-)


W tym roku chciałam ugotować na zakwasie buraczanym, ale niestety za późno się obudziłam, gdyż musi on się przerobić a potrzebuje na to tydzień czasu a Wigilia już coraz bliżej. W przyszłym roku na pewno będzie.


Podaję składniki:

- 1kg buraków

- 30 g suszonych grzybów

- 1 cebula

- olej

- 3 ziarenka ziela angielskiego

- liść laurowy

- sok z 1 cytryny

- cukier

- sól

- pieprz

- majeranek (opcjonalnie)

- bulion warzywny, vegeta lub przyprawa naturalna

 



Grzyby myjemy i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka godzin, następnie gotujemy je w tej samej wodzie i odcedzamy.

Buraki obieramy, kroimy na drobną kostkę i dodajemy do wywaru grzybowego.

Cebulę podsmażamy na oleju, zeszkloną dodajemy do buraków, dodajemy tez przyprawy: ziele angielskie i liść laurowy.

Gotujemy tak długo aż buraki będą miękkie.

Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz cukrem. Ja dodaję również majeranek a także trochę bulionu warzywnego do smaku, wtedy barszcz jest idealny !

Barszcz podaję z uszkami:



Lub z pasztecikami z kapustą i grzybami.



Smacznego !

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram