Odwiedza nas 71 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Łazanki z kapustą i grzybami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Łazanki z kapustą i grzybami - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 

Mój starszy synek jest ich wielkim fanem, jak również pierogów z kapustą i grzybami, pasztecików itp.

Łazanki najczęściej robimy na Święta Bożego Narodzenia, a szkoda...w naszym domu pości się w piątki, tak więc od czasu do czasu, poza Wigilią, łazanki także goszczą na naszym stole w ciągu roku.

Są przepyszne nie tylko w tej tradycyjnej formie lub z makiem, można tworzyć z nich inne ciekawe wariacje kulinarne ;-)

 



Podaję składniki na ok 5 osób:

- 1 opak makaronu łazanki

- 1kg kapusty kiszonej

- 50g grzybów suszonych (najlepiej, podgrzybki lub prawdziwki)

- 2 cebule

- olej

- 2 duże jabłka

- 100g śliwek suszonych

- pieprz, sól

-  2 łyżki majeranku suszonego

- 100ml czerwonego półsłodkiego wina (może być też półwytrawne)

- odrobina prawdziwego masła

 



Kiszoną kapustę kroimy, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.

W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju aż zrobi się szklista, dodajemy namoczone wcześniej( ok 1godz) , pokrojone w paski grzyby, podsmażamy i dodajemy do kapusty.

Następnie dodajemy obrane i pokrojone w większą kostkę jabłka oraz pokrojone w paski śliwki suszone.

Dusimy pod przykryciem ok 10 minut.

Dodajemy pieprz, sól i 2 łyżki majeranku do smaku.

Zalewamy czerwonym winem i gotujemy jeszcze chwilę, aż alkohol odparuje.

 



Gdy mamy już gotowy farsz, gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu, a najlepiej trochę krócej aby był al dente.

Rozgrzewamy odrobinę masła na patelni, dodajemy makaron i kapustę, podsmażamy.

Masło nada fajnego posmaku naszym łazankom, pod warunkiem, że jest to prawdziwe masło z zawartością co najmniej 82% tłuszczu.

Podajemy posypane świeżą posiekaną pietruszką.

 



Smacznego !

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram