Odwiedza nas 90 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Duszona czerwona kapusta

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Duszona czerwona kapusta - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Kapusta jest obowiązkowo na naszym świątecznym stole, obojętnie, czy u Teściów, czy u moich Rodziców :-)

W tym roku, oprócz innych surówek, będzie dodatkiem do zrazów lub pieczonej kaczki :D

Zawsze mamy dwa rodzaje mięsiwa na świąteczny obiad, w ten sposób każdy może wybrać to, co mu pasuje ;-)

Polecam serdecznie !

 

Uszka z grzybami

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

 

W zeszłym roku tuż przed Bożym Narodzeniem oglądałam program Tomka Jakubiaka na Kuchni + . W tym odcinku akurat pokazany był przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami.
Od czasu, gdy oglądałam ten odcinek, nie robię już pierogów z żadnych innych przepisów ! Te są idealne ! Mięciutkie, rozpływające się w ustach, pycha !
Składniki są tylko dwa: mąka i woda, gorąca woda ! Dzięki temu mąka się zaparza i powstaje cienkie, mięciutkie i elastyczne ciasto, którego nawet nie trzeba podsypywać mąką przy wałkowaniu. W dodatku rewelacyjnie się skleja :-)

Polecam wypróbujcie ten przepis, a już nigdy nie będziecie chcieli robić pierogów z innych przepisów.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulką

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulką - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 

W tym roku to będzie drugi raz, kiedy mamy na Wigilli śledzia w śmietanie. Szczerze powiedziawszy jakoś wcześniej za nim nie przepadałam, w tej chwili chyba zmienił mi się smak ;-)

Moi Rodzice czasem w piątki robią tego śledzika do ziemniaków na obiad, ale również nadaje się jako danie  na Wigilli, z dodatkiem sałatki jarzynowej ;-)

Przepis jest bardzo prosty, na pewno większość z Was go zna :D

 

Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci ! - 4.7 out of 5 based on 6 votes

 


Ciasto drożdżowe idealne, mnóstwo masy makowej, w dodatku wilgotnej, ah, rozpływa się w ustach !

Ten makowiec, moja śp. Babcia Wandzia piekła ponoć co roku na Święta, zawsze ok 6 lub 7 szt, tak opowiadała mi moja mama.
A to dlatego, że Rodzina liczna była, babcia miała siedmioro dzieci, więc jak przypuszczacie jedna strucla makowa to za mało ;-)

W naszej rodzinie zawsze stół na Święta było suto zastawiony i w sumie co do makowca, to tą tradycję podtrzymuję.
A to dlatego, że jeden idzie zawsze do Mamy, drugi do Teściowej, trzeci w tym roku dostanie Przyjaciółka, czwarty i piąty został sprzedany, bo znalazły się na niego chętne, szósty zostanie na Sylwestra a siódmy zawsze jest jedzony przez naszą Rodzinkę jeszcze przed Świętami (mieszkają z nami moi Rodzice z Bratem i Moja Babcia, więc przy tej ilości osób uwielbiających makowiec, ciasto zeszło w oka mgnieniu ;-) )

Tak więc nie dziwcie się, że piekę takie ilości, ale nie mogłabym nie podzielić się tymi pysznościami z innymi ;-)

 

Paszteciki z kapustą i grzybami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Paszteciki z kapustą i grzybami - 5.0 out of 5 based on 3 votes

 

 


Paszteciki robię już od dawna na Wigilię jak i na Sylwestra, jeszcze nie zdarzyło mi się abym nie miała na nie zamówienia na przełomową noc kończącą Stary a zaczynającą Nowy Rok ;-)
Jest to wspaniała przekąska dla gości, obojętnie, czy będziemy siedzieć w domu wspólnie z Rodziną, czy wyjdziemy na imprezę domową do przyjaciół.

Z tego przepisu wyjdzie Wam ok. 50 pasztecików, z duużą ilością farszu.

 

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram