Odwiedza nas 89 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Wigilijna zupa migdałowa

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Wigilijna zupa migdałowa - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Przyznam szczerze, że w tym roku próbuję ten przepis dopiero drugi raz.

Zupa migdałowa jest jedną z czterech zup podawanych na Wigilii.
Jednak rzadko się ją spotyka w naszych domach, została wyparta przez barszcz czerwony, czy zupę grzybową, rzadziej rybną. A szkoda, bo jest na prawdę bardzo smaczna !

Dodatek cukru cynamonowego dodaje jej smaku.
Polecam wypróbować chociaż w małej ilości.

Źródło inspiracji: książeczka "W zakonnej kuchni" z 2009r

Piernik marchewkowy z rodzynkami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Piernik marchewkowy z rodzynkami - 4.5 out of 5 based on 2 votes

 

Nie wiem jak Wy, ale ja czuję już, że nadchodzi Boże Narodzenie :D

Tak, tak, jest jeszcze za wcześnie, wprawdzie został jeszcze prawie miesiąc, ale co z tego ?

To jest czas aby próbować nowych przepisów, które można wykorzystać w Wigilię i na Święta :-) 

 

W tym roku na pierwszy rzut poszedł piernik marchewkowy, jak dla mnie bardzo smaczny, wilgotny, słodki w sam raz.

Nawet mój Mąż, który nie przepada za piernikami, zjadł go  i stwierdził, że jest bardzo smaczny :D

 

Przepis ten wzięłam od Mamy, która prawdopodobnie ma od mojej Cioci.

Trochę to zagmatwane, ale w każdym razie bardzo dziękuję Ciociu za przepis, trochę go zmodyfikowałam i jest super !!!

 

Witając się  Wami po miesięcznej przerwie, przejdę  do przepisu, co by Wam za długo nie zanudzać ;-)

 

Barszcz wigilijny

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
Barszcz wigilijny - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

 

Tradycyjne danie wigilijne, bez którego co roku nie możemy się obejść.

Zresztą mój Mąż tak uwielbia barszcz, że gotuję go też i w ciągu roku ;-)

Do barszczu zawsze mamy dwa dodatki: uszka z grzybami lub paszteciki z kapustą i grzybami, które jeszcze w tym tygodniu również znajdą się na blogu.

W ten sposób każdy może sobie wybrać na co ma ochotę ;-)

Barszczu oczywiście gotujemy duży garnek, gdyż zawsze są chętni na "dokładkę" :-)

Kruche cytrynowe gwiazdki 3D

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna


W mojej kuchni zrobiło się świątecznie, a to dlatego, że zostało już niewiele czasu do Bożego Narodzenia.

W dodatku spadł śnieg i klimat coraz bardziej mi się udziela, gdybym mogła, stałaby już udekorowana choinka, ale Mąż mnie trochę powstrzymuje, uświadamiając, że to trochę za wcześnie ;-)

Przepis znalazłam w gazetce "Ciasta za grosik" i muszę serdecznie Wam polecić, bo ciastka wyszły fantastyczne.

Kruche ciasto rewelacyjnie się wyrabia, mięciutkie jak plastelina(nawet po schłodzeniu) , nie stwarza żadnych problemów.

Ciastka pięknie pachną cytrynowo z nutą wanilii.

Piernik na ciemnym piwie

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

 

Pierwszy raz piekłam ten piernik.

Przepis na niego wpadł mi w oko w jednej z gazetek,  "Ciasta za grosik" ;-)

Wiedziałam, że muszę go upiec, dodatek ciemnego piwa zapowiadał się ciekawie.


Co zmieniłam od siebie, to zamiast połowy porcji miodu sztucznego, dałam miód prawdziwy, zamiast białego cukru, dałam brązowy, zamiast margaryny, masło 82%.

Zestaw bakalii też dałam inny. No i przyprawa do piernika, własna ;-)


Piernik wyszedł bardzo smaczny, jedyny błąd jaki popełniłam, to upiekłam go w tortownicy 24 cm.

Wg mnie powinna być większa, 26 cm.. Może i nie jest to dużo, ale różnica pewnie będzie widoczna, u mnie na środku  ciasta zrobiło się spore wybrzuszenie, które musiałam skroić, w dodatku sam środek bardzo długo był surowy, ciasto musiałam dłużej podpiekać na niższej temperaturze, na szczęście nie zrobił się zakalec i ciasto wyrosło pięknie.

Ten piernik wg. mnie powinien leżakować po upieczeniu przez kilka dni, gdyż wychodzi dość suchy.

Piekłam go 3 dni temu i muszę przyznać, że z dnia na dzień próbuję go i jest coraz smaczniejszy.

Boję się, że do Wigilii będę musiała upiec jeszcze jeden, ale na szczęście w pogotowiu jest jeszcze piernik staropolski ;-)

 

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram