Ciasta
Pieczywo
Przystawki
Przetwory
Ciastka
Surówki
Wytrawnie
Dla dzieci
Odwiedza nas 78 gości oraz 1 użytkownik.
  • W1aynegak

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

________________

twój internetowy sklep odzieżowy

 ________________

  ________________

Witam i zapraszam do mojej Świątyni!

Oprowadzę Was po mojej kuchni i przepisach moich, mojej Mamy, Babci jak i wypróbowanych z książek oraz innych stron internetowych.

Życzę udanych wypieków jak i gotowania wspaniałych potraw.

Zapraszam również do wypróbowania jak i dzielenia się spostrzeżeniami na temat przepisów :)

 
 Pozdrawiam serdecznie - Joanna

 Najnowsze przepisy

Piernik staropolski

 


W zasadzie to już ostatni dzwonek na przygotowanie ciasta na piernik staropolski.
Na szczęście w moim przepisie z książki " Kuchnia polska dla każdego" napisane jest, iż ciasto ma leżakować 3 tygodnie, następnie pieczenie i  kilka dniodpoczynku przed Świętami.
Także przygotowując dzisiaj to ciasto, idealnie wyczułam, ze będzie gotowe akurat na Wigilię ;-)
Piernik przygotowałam z domową przyprawą korzenną, gdzie przepis znajdziecie niedługo na blogu :-)

Zdjęcia  piernika są z zeszłego roku, abyście mogli zobaczyć efekt końcowy, polecam !!

 

Wigilijna zupa migdałowa

Przyznam szczerze, że w tym roku próbuję ten przepis dopiero drugi raz.

Zupa migdałowa jest jedną z czterech zup podawanych na Wigilii.
Jednak rzadko się ją spotyka w naszych domach, została wyparta przez barszcz czerwony, czy zupę grzybową, rzadziej rybną. A szkoda, bo jest na prawdę bardzo smaczna !

Dodatek cukru cynamonowego dodaje jej smaku.
Polecam wypróbować chociaż w małej ilości.

Źródło inspiracji: książeczka "W zakonnej kuchni" z 2009r

Piernik marchewkowy z rodzynkami

 

Nie wiem jak Wy, ale ja czuję już, że nadchodzi Boże Narodzenie :D

Tak, tak, jest jeszcze za wcześnie, wprawdzie został jeszcze prawie miesiąc, ale co z tego ?

To jest czas aby próbować nowych przepisów, które można wykorzystać w Wigilię i na Święta :-) 

 

W tym roku na pierwszy rzut poszedł piernik marchewkowy, jak dla mnie bardzo smaczny, wilgotny, słodki w sam raz.

Nawet mój Mąż, który nie przepada za piernikami, zjadł go  i stwierdził, że jest bardzo smaczny :D

 

Przepis ten wzięłam od Mamy, która prawdopodobnie ma od mojej Cioci.

Trochę to zagmatwane, ale w każdym razie bardzo dziękuję Ciociu za przepis, trochę go zmodyfikowałam i jest super !!!

 

Witając się  Wami po miesięcznej przerwie, przejdę  do przepisu, co by Wam za długo nie zanudzać ;-)

 

Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutką imbiru

 

Jednak ten dżem jest absolutnie pyszny !Dynia idealnie współgra z pomarańczą, a ciekawego smaku nadaje również imbir. Przepis trafiony w dziesiątkę ;-)

Pieczona pierś z gęsi na jarmużu z dodatkiem smażonych ziemniaków na gęsim smalcu

 

Gęsina to bardzo zdrowe i smaczne mięso, niestety jeszcze wciąż niedoceniane w Polsce, może też ze względu na swoją cenę...

Staram się chociaż raz w miesiącu przygotować coś na obiad z gęsi, mam to szczeście, że mom sklepie mięsnym jest zazwyczaj dostępna :-)

Tym razem upiekłam pierś z gęsi, z jabłkami i żurawiną. Dodatkiem do pieczystego był jarmuż podduszony na maśle z czosnkiem i żurawiną a także podsmażone na gęsim smalcu ziemniaki, które zostały z dnia poprzedniego ;-)

Jeśli macie możliwość kupić gęsinę, bardzo polecam, mięso jest naprawdę pyszne, często można dostać lub zamówić w sklepie mięsnym przed świętami.

A teraz do przepisu !

 

Orzeźwiająca gremolada z persymony (kaki)

 

Persymona (kaki) to owoc pochodzący głównie z Azji, obecnie uprawiane jest również w Brazylli, Włoszech, Grecji, Hiszpanii.

Skórka dojrzałych owocow jest koloru zółtoczerwona do pomarańczowej i takie powinniśmy wybierać.

Dojrzałe owoce są miękkie a miąższ słodki i aropmatyczny, bez pestek.

Kaki jest doskonałym źródłem witamin oraz błonnika, , jedzenie persymony jest wskazane dla osób z podwyższonym cholesterolem jak również chorującym na nowotwory.

 

Więcej na temat:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/owoc-kaki-czyli-persymony-zabija-komorki-rakowe_38540.html

https://www.tesco.pl/smaczna-strona/produkty/kaki-ciekawostki-890.html#ciekawostki-wlasciwosci

http://pl.wikipedia.org/wiki/Hurma_wschodnia

 

Proponuję Wam dzisiaj lekko słodką jak również orzeźwiającą gremoladę z kaki, z dodatkiem cukru trzcinowego, mięty i limonki :-)

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Dzisiaj typowo jesiennie !!!

Kolejna drozdżówka z przepisu mojej Babci :-)

Ten jednak trochę różni się od poprzedniej, do ciasta oprócz masła dodajemy jeszcze smalec i troszkę inne proporcje mleka, cukru, drożdży oraz jaj.

Skoro to drożdżowe ze śliwkami, pomyślałam, żeby zrobić cynamonową kruszonkę, wyszło oczywiście smakowicie ;-)

Korzystajmy z owoców sezonowych, śliwki to wspaniałe dary jesieni  !

Konfitura z pigwy

 

 Przepis ten pochodzi ze starej przedwojennej książki mojej Śp. Kochanej Babci Wandzi.

Aż wstyd, że za konfiturę zabrałam się dopiero w zeszłym roku, tym bardziej, że owoce pigwowca mamy w ogrodzie!

Zdjęcie z zeszłego roku, bo w tym jeszcze nie robiłam, ponoć pigwa lub pigwowiec jest najlepszy, gdy owoc jest  złoto-żółty, lekko błyszczy i jest dojrzały, a jeszcze nie spadł z krzewu. Nieprawda jest, że owoce należy zbierac po przymrozkach.

Konfitura z aronii i jabłek

 


No tak... nie spodziewałabym się, że ją zrobię...
A wszystko dlatego, że w zeszłym roku dostałam od mojej Teściowej kilka słoiczków soku z aronii, gdy byłam z dziećmi chora.

Aronia uważana jest za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie, tzw. bombę witaminową…
Wyobraźcie sobie, że Aronia zawiera duże ilości witamin C, B1, B2, B6, E, składników mineralnych, antyutleniaczy i mikroelementów. Jest również doskonałym źródłem witaminy PP.
Jej owoce mają także działanie odżywcze i antytoksyczne.

Tak więc, gdy tylko wyzdrowiałam,kupiłam aronię i miałam zamiar zrobić z niej sok.
Skoro jednak dość soku miałam od Teściowej, pomyślałam, czemu nie zrobić konfitury ?
Gdy zagotowałam owoce aronii z cukrem, mimo wszystko brakowało mi czegoś, tak więc dodałam jabłka, dzięki którym konfitura nie jest cierpka i ma delikatnie kwaskowaty smak.

Tak więc konfitura spawdzona, smakowała wyśmienicie, to i w tym roku postanowiłam ją zrobic :-)

 

Żurawina do mięs, serów i nie tylko...

 

Żurawinę zaczęłam robić dopiero 2 lata temu, wcześniej dostawałam od mojej Teściowej.

Była pyszna, słodko-kwaśna, ale nie stosowałam jej do mięs, tylko rozcieńczałam z wodą i popijałam, gdyż miała za zadanie zwalczyć u mnie infekcje, które często nawracały. I pomagało, czasem udało się obyć bez leków, a od dwóch lat mam z tym spokój ;)

Ale wracając do żurawiny, wszystko zaczęło się od tego, że 2 lata temu, będąc w ciąży z drugim synkiem, naszła mnie ochota na oscypki.
A że miałam do nich dostęp, to kupowałam ok 10szt raz w tygodniu, grillowałam na patelni i jadłam z żurawiną.
Jakie to było pyszne !!! Nie do opisania jak dla mnie !

Tak więc, gdy przetwory od Teściowej były  na wykończeniu, postanowiłam kupić żurawinę na straganie i zrobić ją sama.

 

Najnowsze komentarze

  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    STASZKA 21.12.2016 16:28
    SMACZNEGO
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    Renata 20.12.2016 13:27
    A ja potrzebowałabym przepis na jeden lub ewentualnie dwa makowce ? Mam sobie podzielić ? :( :( ...
     
  • Placek amerykański, ciasto wiewiórka, lub śmietnik, jak kto woli ;-)

    Elżbieta 08.11.2016 12:31
    :P Długo szukałam i dopiero 8 z kolei przepis okazał się tym wg którego to ciasto piecze moja córcia ...
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?
     
  • Kompot z czereśni

    Piotrek 29.06.2016 12:47
    Nie trzeba drylować? Ktoś Robił i poleca?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram