Ciasta
Pieczywo
Przystawki
Przetwory
Ciastka
Surówki
Wytrawnie
Dla dzieci
Odwiedza nas 73 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Witam i zapraszam do mojej Świątyni!

Oprowadzę Was po mojej kuchni i przepisach moich, mojej Mamy, Babci jak i wypróbowanych z książek oraz innych stron internetowych.

Życzę udanych wypieków jak i gotowania wspaniałych potraw.

Zapraszam również do wypróbowania jak i dzielenia się spostrzeżeniami na temat przepisów :)

 
 Pozdrawiam serdecznie - Joanna

 Najnowsze przepisy

Paszteciki z kapustą i grzybami

 

Paszteciki robię już od dawna na Wigilię jak i na Sylwestra, jeszcze nie zdarzyło mi się abym nie miała na nie zamówienia na przełomową noc kończącą Stary a zaczynającą Nowy Rok ;-)

Jest to wspaniała przekąska dla gości, obojętnie, czy będziemy siedzieć w domu wspólnie z Rodziną, czy wyjdziemy na imprezę domową do przyjaciół.

Z tego przepisu wyjdzie Wam ok. 50 pasztecików, z duużą ilością farszu.

Barszcz wigilijny

 

 

Tradycyjne danie wigilijne, bez którego co roku nie możemy się obejść.

Zresztą mój Mąż tak uwielbia barszcz, że gotuję go też i w ciągu roku ;-)

Do barszczu zawsze mamy dwa dodatki: uszka z grzybami lub paszteciki z kapustą i grzybami, które jeszcze w tym tygodniu również znajdą się na blogu.

W ten sposób każdy może sobie wybrać na co ma ochotę ;-)

Barszczu oczywiście gotujemy duży garnek, gdyż zawsze są chętni na "dokładkę" :-)

Makowiec z jabłkami, najlepszy !

 

 

Oprócz strucli makowej, która pojawi się w tym tygodniu na blogu, ten makowiec jest najlepszy, najwspanialszy i w ogóle brak mi słów aby go opisać, tak go uwielbiam !!!

Dzięki jabłkom jest wilgotny, nie jest mocno słodki a ja właśnie takie ciasta uwielbiam !


Moja Mama zawsze robi go na Święta, przepis dostała jakieś 30 lat temu od koleżanki w pracy.

Niestety makowiec "trąci malizną", jak to mój Tata mówi, tzn. że jest go za mało, bo wszyscy tak się na niego rzucają, że znika w oka mgnieniu ;)


Polecam wypróbować ten przepis na Święta, bo jest fantastyczny i jeśli lubicie mak w każdej postaci, tak jak ja, to nie zawiedziecie się smakiem.

 

Bożonarodzeniowe cake pops piernikowe

 

 

No i przyszła kolej na cake pops.


Cake pops są to ciastka na patykach powstałe z kawałków różnych rodzajów ciast, czekoladowych, babek, biszkoptów, murzynków, pierników itp, połączonych kremem, osadzonych na patyczkach i udekorowanych wedle własnego uznania.

Zazwyczaj spotykam się z dodatkiem do cake pops w formie serka mascarpone i kremu czekoladowego.

Jednak do piernika zamiast serka idealnie pasowały mi powidła śliwkowe, które wraz z nutellą elegancko połączyły ciasto w kulki.

I wiecie co ? Przypominają mi w smaku bajaderki, brakuje tylko aromatu rumowego ;)

Kruche cytrynowe gwiazdki 3D


W mojej kuchni zrobiło się świątecznie, a to dlatego, że zostało już niewiele czasu do Bożego Narodzenia.

W dodatku spadł śnieg i klimat coraz bardziej mi się udziela, gdybym mogła, stałaby już udekorowana choinka, ale Mąż mnie trochę powstrzymuje, uświadamiając, że to trochę za wcześnie ;-)

Przepis znalazłam w gazetce "Ciasta za grosik" i muszę serdecznie Wam polecić, bo ciastka wyszły fantastyczne.

Kruche ciasto rewelacyjnie się wyrabia, mięciutkie jak plastelina(nawet po schłodzeniu) , nie stwarza żadnych problemów.

Ciastka pięknie pachną cytrynowo z nutą wanilii.

Piernik na ciemnym piwie

 

Pierwszy raz piekłam ten piernik.

Przepis na niego wpadł mi w oko w jednej z gazetek,  "Ciasta za grosik" ;-)

Wiedziałam, że muszę go upiec, dodatek ciemnego piwa zapowiadał się ciekawie.


Co zmieniłam od siebie, to zamiast połowy porcji miodu sztucznego, dałam miód prawdziwy, zamiast białego cukru, dałam brązowy, zamiast margaryny, masło 82%.

Zestaw bakalii też dałam inny. No i przyprawa do piernika, własna ;-)


Piernik wyszedł bardzo smaczny, jedyny błąd jaki popełniłam, to upiekłam go w tortownicy 24 cm.

Wg mnie powinna być większa, 26 cm.. Może i nie jest to dużo, ale różnica pewnie będzie widoczna, u mnie na środku  ciasta zrobiło się spore wybrzuszenie, które musiałam skroić, w dodatku sam środek bardzo długo był surowy, ciasto musiałam dłużej podpiekać na niższej temperaturze, na szczęście nie zrobił się zakalec i ciasto wyrosło pięknie.

Ten piernik wg. mnie powinien leżakować po upieczeniu przez kilka dni, gdyż wychodzi dość suchy.

Piekłam go 3 dni temu i muszę przyznać, że z dnia na dzień próbuję go i jest coraz smaczniejszy.

Boję się, że do Wigilii będę musiała upiec jeszcze jeden, ale na szczęście w pogotowiu jest jeszcze piernik staropolski ;-)

 

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram