Ciasta
Pieczywo
Przystawki
Przetwory
Ciastka
Surówki
Wytrawnie
Dla dzieci
Odwiedza nas 177 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Witam i zapraszam do mojej Świątyni!

Oprowadzę Was po mojej kuchni i przepisach moich, mojej Mamy, Babci jak i wypróbowanych z książek oraz innych stron internetowych.

Życzę udanych wypieków jak i gotowania wspaniałych potraw.

Zapraszam również do wypróbowania jak i dzielenia się spostrzeżeniami na temat przepisów :)

 
 Pozdrawiam serdecznie - Joanna

 Najnowsze przepisy

Palmiery z cukrem trzcinowym i nutą cynamonu

 

Jakiś czas temu natrafiłam na kuchni+ na program Marthy Stewart.

W tym odcinku pokazywała jak zrobić ciasto francuskie, paluchy serowe, napoleonkę, no i pyszne palmiery !

Od razu wiedziałam, że je zrobię, bo wyglądały tak pysznie, że ślina ciekła aż do podłogi ;-)

Ciekawa byłam tylko reakcji Męża, który nie lubi ciasta francuskiego...

No i była... jak najbardziej pozytywna !!!

Mąż wyjadł prawie wszystkie palmiery, a było ich 24szt. Oznaczało to, że są pyszne i warte zrobienia.

Z zewnątrz krucha skórka , w środku rozpływające się w ustach ciasto francuskie z dodatkiem cukru trzcinowego i cynamonu, który dałam już od siebie dla podrasowania smaku...

Piegowate kakaowe bezy z kremem orzechowym

 

Miały być Makaroniki kakaowe, ale nie wyszły idealnie okrągłe, więc stwierdziłam, że będą to zwykłe bezy przekładane kremem orzechowym ;-)


Jak dla mnie stanowczo za słodkie, ale ja ogólnie do słodyczy jestem na dystans, wolę konkrety ;-)


Za to mój Mąż pochłonął je z prędkością światła, dobrze, że starszy synek załapał się na jedną :-)

Zresztą co tu dużo mówić, mój Mąż dałby się pokroić za każdą ilość słodkiego !


Bezy zrobiłam z białek pozostałych po wczorajszej Tarcie Mandarynkowej, szkoda aby się zmarnowały !

Domowy makaron z sosem z pieczonych warzyw

 

Długo czekałam,żeby wypróbować i opublikować ten przepis, czekałam na Festiwal Dyni i oto jest, jak i nasz wczorajszy obiad ;-)


Przepis bardzo prosty, jedyne, co zajmuje trochę czasu to zrobienie makaronu, ale równie dobrze można kupić tagliatelle, czyli makaron wstążki.

Ja jednak chciałam zrobić swój makaron  do tego dania, bo swojski smakuje całkiem inaczej, lepiej...


Moja Mama, Mąż oraz Brat bardzo zasmakowali w tym daniu, jest lekkie, smaczne i pożywne, odrobinę pikantne, ale świeża sałatka dopełnia smaku kontrastując odrobiną słodyczy.


Przepis ten dorwałam, gdy oglądałam Jakubiaka "Lokalnie" i wiedziałam, że muszę go wypróbować.

Ale dosyć marudzenia, podaję składniki na danie, którym spokojnie najedzą się 4 osoby.

Szwedzkie cynamonowe bułeczki Kanelbullar


Przepis na te wyśmienite bułeczki mam od koleżanki z forum, gdzie prezentowałyśmy swoje storczyki.

Jak widać nie zabrakło również tematów kulinarnych;)


Wracając do bułeczek,  są mięciutkie, aromatyczne, wręcz rozpływające się w ustach!


Podaję przepis na ok 60szt, ja robiłam pierwszy raz na próbę z połowy porcji.

Wigilijny kompot z suszonych owoców

 

Wigilijny kompot jest u nas , od kiedy pamiętam.

Uwielbiam go po prostu i mogłabym pić litrami !


W zeszłym roku, gdy byłam jeszcze z moim drugim synkiem w ciąży, tak opiłam się tego kompotu, że aż troszkę brzuch mnie rozbolał, wszak tam były suszone i wędzone owoce ;-)


Kompot mojej Mamy uważam za najpyszniejszy na świecie, tak więc idąc za tradycją, przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie, więc korzystam z niego i ja :-)

Dynia w occie

 

 


Przepis ten dostałam od mojej Teściowej, która co roku robi przetwory z dyni.

Wstyd się przyznać, ale dynię w occie spróbowałam pierwszy raz dopiero w zeszłym roku, wcześniej jakoś nie mogłam się zmusić, nie potrafiłam wyobrazić sobie smaku i to mnie chyba hamowało.

Mój Mąż jednak nie dał za wygraną i w końcu udało Mu się mnie namówić, do posmakowania dyni.

I co ??? I teraz ją uwielbiam, jest chrupiąca, słodko kwaśna, idealna do obiadu jak i do samodzielnego chrupania.

Jednym słowem jest MEGA pyszna !

 

Jajka faszerowane pietruszką

 

Najprostsze, najszybsze jajka faszerowane, jakie można zrobić !


Wszyscy oprócz mojego Męża za nimi przepadają, ale Mąż to inna sprawa, nie zje innych jajek jak na miękko, czy ugotowane na twardo jedynie z majonezem, posypane szczypiorkiem ;-)


Dodatek pietruszki dodaje fajnego smaczku i aromatu, pod warunkiem, ze jajka schłodzimy wcześniej przez ok 2 godziny.

Podaję orientacyjną ilość składników , dzisiaj specjalnie ugotowałam 4 jajka, żeby zobaczyć jakie proporcje daję, tak więc, ilość składników możecie zwiększyć proporcjonalnie do ilości jajek ;-)

 

Paluchy serowe z ciasta francuskiego

 

Rewelacyjna przekąska na Sylwestra jak i wszelkie imprezy domowe, można serwować do alkoholu.


Paluchy są z ciasta francuskiego, mając gotowe ciasto, w mig je przyszykujemy, nawet, gdy za chwilę spodziewamy się gości.


Z jednego opakowania wychodzi ok. 30 szt.

Moja inspiracja - Martha Stewart

 

Mandarynkowa tarta z orzechami

 

Dla lubiących cytrusy, bardzo polecam.

Mój synek i ja byliśmy zachwyceni smakiem, z kolei Mąż kazał sobie zdjąć mandarynki ;-)

Zdjęcie troszkę przekłamuje kolor mandarynek, powinny być bardziej pomarańczowe, ale w świetle domowej lampy było ciężko, jak następnym razem będę ją piekła, to zdjęcie zmienię.


Pyszne kruche ciasto, nie sugerujcie się tym, że jest sypkie, takie ma być, tartę i tak ładnie się kroi, więc nie ma problemu.


Przepis pochodzi z gazetki Moje Gotowanie, którą kupiłam przed Świętami, jednak trochę go zmodyfikowałam, dodając do kruchego ciasta trochę więcej

masła oraz 1 łyżę cukru pudru. Orzechy dałam mieszane, laskowe i włoskie pół na pół.


Budyń mandarynkowy, pycha !


Dla lubiących te klimaty, polecam upiec :-)

 

Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

 

 

Z racji tego, że początek Nowego Roku rozpoczynamy chorobą, która trwa już od dwóch tygodni (moje dzieci, mąż i ja), tradycyjnie gotuję rosół, kolejny już zresztą ;)

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram