Ciasta
Pieczywo
Przystawki
Przetwory
Ciastka
Surówki
Wytrawnie
Dla dzieci
Odwiedza nas 114 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Witam i zapraszam do mojej Świątyni!

Oprowadzę Was po mojej kuchni i przepisach moich, mojej Mamy, Babci jak i wypróbowanych z książek oraz innych stron internetowych.

Życzę udanych wypieków jak i gotowania wspaniałych potraw.

Zapraszam również do wypróbowania jak i dzielenia się spostrzeżeniami na temat przepisów :)

 
 Pozdrawiam serdecznie - Joanna

 Najnowsze przepisy

Pączki serowe

 

Mięciutkie, puchate w środku, pyszne, najlepsze !

Takie są właśnie te pączki serowe z naszego rodzinnego, nieco zmodyfikowanego przepisu przeze mnie.

Przede wszystkim daję mniej mąki, dzięki czemu pączki nie są tak zbite.

 

Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu jak również dość tanie.

Na pewno Wy Kochani, jak i Wasze dzieci pokochacie tę pączuszki, bo są na prawdę bardzo smaczne !

 

Domowa pizza gyros bez wyrastania na cienkim cieście

 

W moim domu od zawsze była pieczona pizza. Przeważnie tradycyjnie, pieczarki, cebula, ser, ketchup.

Moja Mama piekła jednak pizzę na grubym spodzie, natomiast z Mężem lubimy cienki spód.

Tak więc powstał troszkę zmodyfikowany przepis, który ma swoje źródło w książce "ABC Sztuki Kulinarnej - Przez żołądek do serca".

 

Tym razem pizza będzie nie z pieczarkami a z piersią z kurczaka doprawioną przyprawą gyros.

Do tego ser, ogórki konserwowe oraz sos pomidorowy, nic tu więcej nie potrzeba, jest na prawdę smaczna :-)

 

Pizza wychodzi na prawdę spora, ja zawsze piekę ją na blasze od piekarnika.  I co najważniejsze, nie musicie czekać aż ciasto wyrośnie, no chyba,

że wolicie grube spody, to wystarczy poczekać ok 1/ - 1 godziny, ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia).

Spokojnie naje się ją 4- osobowa rodzina :-)

 

Pełnoziarnisty chleb żytni na maślance

 


Ostatnio mam natchnienie na próbowanie nowych przepisów na pieczywo.

A to wszystko dlatego, że lubimy urozmaicenia, powiem więcej, gdy już wprawiłam się trochę w wypiekaniu chlebów i bułek, mam chęć próbować coraz to więcej i więcej nowych !


Tak więc tym razem wynalazłam przepis na pełnoziarnisty chleb żytni na maślance ze strony Nigelli, który oryginalną nazwę ma Miss-Campbells-Wheaten-Bread, tak więc oryginalna receptura jest z pełnoziarnistą mąką pszenną.

Ja oczywiście przepis przerobiłam trochę pod siebie, mąkę pszenną zastąpiłam żytnią razową, gdyż miałam jej akurat więcej.

 

Strogonow wieprzowy, pyszny !

 

Tego Strogonowa zawsze robiła moja Mama, teraz robię i ja.

Mój Mąż zajada się nim, połączenie wieprzowiny, pieczarek, ogórków konserwowych, cebuli i pieczarek jest przepyszne.

 

Prawdziwy Strogonow robi się z wołowiny, ale ile przepisów, tyle różnych jego wersji, spotkałam się nawet ze Strogonowem w wersji z piersią kurczaka.

My jednak lubimy ten wieprzowy i ten Wam dzisiaj serdecznie polecam !

Ajerkoniak, czyli likier jajeczny

 

Gdybym mogła, to piłabym go litrami, tak jak piwo Karmi ;-)

Uwielbiam jego smak i robię go sama od lat, nasz popularny Ajerkoniak.

Jest idealny, nie za słodki, nie za mocno alkoholowy, bo co to za likier, w którym czuć sama wódkę ? Żaden !

Wszystkie smaki muszą być wyważone i , no nie wiem jak to określić, muszą się "przegryźć", co oznacza, że likier powinien ok 2 tygodni postać w lodówce.

Wtedy ma odpowiedni smak i oczywiście jest gęstszy niż po zrobieniu.

 

Ajerkoniak nie jest skomplikowany, bardzo szybko się go robi, najgorsze jest czekanie, aby go wypić ;-)

Ja niestety tym razem mogę jedynie częstować, gdyż jestem jeszcze mamą karmiącą i nie w głowie mi alkohol ;-)

Sernikobrownies, czyli brownies z twarogiem

 

Ten przepis powstał wczoraj z myślą poczęstunku na kolędzie.

Zawsze co roku mamy w domu taki zwyczaj, że Ksiądz przychodzi do nas na koniec, jest poczęstunek, czyli kolacja, kawa i ciasto.

 

Tak się zastanawiałam jakie ciasto bądź deser wymyślić, tym bardziej, że nie miałam na nie za dużo czasu, gdyż przed kolędą byłam jeszcze na balu karnawałowym w przedszkolu u mojego 6-letniego synka Oskarka.

Zostało tylko przedpołudnie z marudzącym, ząbkującym drugim synkiem, 11-miesięcznym Filipkiem! i Co tu zrobić ??? Dużo czasu nie miałam.

Patrzę do lodówki i myślę, co tu wykombinować i nie narobić się za dużo ;-)

Wpadł mi w oko twaróg, patrzę, data ważności do 13.01, miałam trzy kostki.

No dobra, ale na sernik to za mało, może mini serniczki ?  A może nie, bo jeszcze wyjdzie za mało...

 

I pomyślałam sobie, czemu nie sernikobrownies ?

Ostatnio na stronie Marthy Stewart na Fb wpadło mi w oko zdjęcie łaciatego sernikobrownies.

Weszłam w przepisy, czytam, za mało porcji, za dużo chłodzenia, za mało czasu !!! Help !

 

Pomyślałam, no dobra, spróbuję sama stworzyć coś, co będzie nadawało się do jedzenia i upiecze się na większej prostokątnej blaszce.

I tak oto powstało Sernikobrownies, na które przepis chcę Wam teraz przedstawić :-)

Księdzu smakowało, Mąż sporą ilość wchłonął, dzisiaj była koleżanka, również mówiła, że smaczne, tak więc możecie piec ;-)

Razowe Crumble z agrestem i bitą śmietaną

 

Crumble pochodzi z Wielkiej Brytanii, a tłumaczone po polsku to kruszonka, dokładnie owoce pod kruszonką.

Jest to bardzo prosty deser, nie wiem, czy mogę to nazwać ciastem, raczej nie.

Do Crumble najlepiej pasują kwaśne owoce, takie jak właśnie agrest, wiśnie, kwaśne jabłka, mogą też być maliny, jeżyny i truskawki, a rewelacyjnie nadaje się także rabarbar.

Owoce mogą być surowe, mogą być odcedzone z kompotu, tak jak w moim przypadku, wszelkie techniki dozwolone.

 

Tak samo jest z rodzajem ciasta, na które możemy wykorzystać różne rodzaje mąki, płatki owsiane, orzechy itp.

 

Deser jest bardzo prosty i smaczny, a przede wszystkim z dodatkiem mąki razowej, zdrowy.

Dodałam do niego bitą śmietanę, bo jesteśmy akurat po chorobie, ale równie dobrze można go podać z gałką lodów.

Domowy pasztet z gęsi i indyka z żurawiną

 

Jako, że ostatnio gotowałam rosół na indyku i gęsich podrobach, zamiast jeść gotowane mięsko, tym razem postanowiłam spożytkować je w inny sposób, a mianowicie upiec pasztet.

 

Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju pasztety, począwszy właśnie od drobiowych, poprzez wieprzowe a skończywszy na niesamowitym pasztecie z dzika, moim ulubionym !

Oczywiście gęsie podroby możecie zastąpić wątróbkami z kurczaka, jedynie smak będzie się trochę różnił.

Suszona żurawina dodaje ciekawego posmaku, ja osobiście uwielbiam jej dodatek do mięs.

 

Połowę pasztetu dostali moi Rodzice i powiem Wam szczerze, że byli zachwyceni ! Jeżeli już mój Tata w nim zasmakował, a nie lubi różnych wymyślnych rzeczy (czyt. tutaj dodatek żurawiny), to myślę, że nie wyszedł taki zły ;-)

U Rodziców na kolacji był również Przyjaciel rodziny, który przyjechał na tydzień z Niemiec i pasztet również i Jemu zasmakował, także więcej zapewnień.

Bardzo mnie to cieszy, gdyz była to moja własna inwencja !

 

Polecam Wam ten przepis z czystym sumieniem ;-)

Brownie z płatkami jaglanymi

 

Lubicie naszego polskiego Murzynka ???

Jeśli tak, to to ciasto jest właśnie dla Was !

Pochodzące z Ameryki Brownie, bardzo podobne smakiem do Murzynka, jest  w smaku cięższe i bardziej wilgotne, mocno czekoladowe.

Połączenie orzechów, żurawiny, kokosu, rodzynek oraz gorzkiej czekolady nadaje  ciastu niesamowity  smak a olejek pomarańczowy, ciekawy aromat.


Ciasto najlepiej smakuje świeżo po upieczeniu, zajadaliśmy jeszcze lekko ciepłe. Wtedy jest bardziej wilgotne, a o to właśnie w nim chodzi.


Co tu dużo pisać, ciasto rozpływa się w ustach !!! Do tego szklanka mleka lub kawa...


Zachęcam Was bardzo serdecznie do wypróbowania tego przepisu, nie będziecie żałować.

Ciasto w dodatku bardzo szybko się przygotowuje.

Jak dla mnie idealne !

 

Napoleonka z sosem żurawinowym

 

Rozpływająca się w ustach, mega pyszna a zarazem szybka do zrobienia Napoleonka!

Pomysł z sosem żurawinowym podpatrzyłam u mistrzyni cukiernictwa, Anny Olson, smak ten to był strzał w dziesiątkę.

Krem patissiere zastąpiłam ubitą kremówką z mascarpone i odrobiną cukru pudru, sos żurawinowy natomiast zrobiłam z mojej żurawiny w słoiczkach.

Moja Rodzinka zajadała się tym, polecam !

 

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram