Ciasta
Pieczywo
Przystawki
Przetwory
Ciastka
Surówki
Wytrawnie
Dla dzieci
Odwiedza nas 306 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Witam i zapraszam do mojej Świątyni!

Oprowadzę Was po mojej kuchni i przepisach moich, mojej Mamy, Babci jak i wypróbowanych z książek oraz innych stron internetowych.

Życzę udanych wypieków jak i gotowania wspaniałych potraw.

Zapraszam również do wypróbowania jak i dzielenia się spostrzeżeniami na temat przepisów :)

 
 Pozdrawiam serdecznie - Joanna

 Najnowsze przepisy

Pszenno-żytni chleb mleczny na zakwasie

 

To jest moje drugie podejście z zakwasem i chlebami pieczonymi na nim.

Za pierwszym razem zakwas zmarnowałam, nie dokarmiałam zbyt często i musiałam się z nim rozstać.

Tym razem postanowiłam, że spróbuję jeszcze raz.

Pierwszy chleb był totalną porażką, zakalec i twardy jak kamień.

Pomimo 20-godzinnego wyrastania nie udał się, widocznie zrobiłam coś nie tak...

Nie poddałam się...

Kolejnym chlebem był  Chleb mleczny na zakwasie z przepisu Dorotki z blogu Moje Wypieki.

I to był własnie strzał w dziesiątkę, chleb rewelacyjnie się udał, nie musiałam czekać 20 godzin na upieczenie  i co najważniejsze, można przeprowadzać z nim

różne modyfikacje :-)

Oto jedna z nich...

 

Ten przepis stosuję od kilku miesięcy, czasem zmieniam dodatki, ale najbardziej przypadł nam do gustu właśnie z dodatkiem mąki żytniej typ 720. 

Jest to jasna mąka, idealnie nadaje się to tego typu chleba i oczywiście jest zdrowsza od pszennej.

 

 

Czekoladowe kruche ciastka przekładane kremem orzechowym

 

Te ciastka to nic innego jak kruche ze śmietaną!

Z tym, że zamiast tradycyjnych ciastek posypanych cukrem, postanowiłam zrobić przekładane nutellą* i posypać z wierzchu orzechami laskowymi.

I te ciasteczka miały największe powodzenie, zniknęły w oka mgnieniu ( oczywiście oprócz prezentu dla Babci, upiekłam przy okazji i dla nas ;-) ), załapałam się aż na jedno !

 

Ale to dobrze, to znaczy, że smakują, a o to przecież chodzi, prawda ?

 

Kruche ciastka ze śmietaną

Przepis na te ciasteczka pochodzi z zeszytu mojej Babci Wandzi, której niestety nie ma już ze mną. 

Pozostają za to wspaniałe i sprawdzone przepisy, z których bardzo często korzystam.

 

Ciastka postanowiłam upiec dla drugiej mojej Babci Celinki, która uwielbia moje domowe wypieki.

Wiedziałam, że taka niespodzianka sprawi Jej przyjemność :-) , gdyż to , co zrobimy własnoręcznie i włożymy dużo serca, zawsze jest przyjmowane z entuzjazmem !

 

 

Zakwas

 

Hmm... od czego by tu zacząć ;)

Chyba od tego, że pierwszy raz z zakwasem zmierzyłam się ok 3 lata temu, nawet upiekłam chleb z przepisu na White Plate.

Niestety, to był mój słomiany zapał, chyba nie byłam jeszcze zbyt dojrzała do tego typu wypieków...

Zakwas stał w lodówce, niedokarmiany i tym oto sposobem umarł śmiercią naturalną ;-)

 

Kilka miesięcy temu doszłam do wniosku, że czas znów zmierzyć się z tym tworem.

A jest to twór wspaniały, żywy dzięki naturalnym bakteriom oraz dzikim drożdżom, które są odpowiedzialne za produkcję kwasu mlekowego i bakterie

produkujące kwas octowy.

Pieczywo upieczone na naturalnym zakwasie ma specyficzny smak i zapach. Jest dłużej świeże, nie pleśnieje, jest zdrowsze, szczególnie pieczywo z udziałem

mąki żytniej.

 

A teraz krótko opowiem jak wyhodowałam swój zakwas.

 

Pieczone żeberka w sosie z suszonych śliwek

 

Kiedyś jadłam te żeberka u mojej Teściowej i tak bardzo mi zasmakowały, że od czas do czasu je robię, ale inaczej  je przyprawiam.

Są bardzo smaczne, niedrogie, dodatek suszonych śliwek wzbogaca smak mięsa jak i sosu.

Bardzo ważne jest aby kupić żeberka przerośnięte z małą ilością tłuszczu, a gdy już je upieczemy, to odlać tłuszcz, który się z nich wytopi zbierze się na

powierzchni sosu.

W końcu danie nie ma być tłuste, tylko smaczne ;-)

 

 

Karkówka pieczona z ziemniakami

 

Karkówka jest pyszna, soczysta, dobrze doprawiona.

Robię już ją od kilki lat i mój Mąż jeszcze nigdy nie był zawiedziony jej smakiem ;-)

Dodatkowym atutem tego dania jest to, że mamy wszystko w jednym i mięso i pieczone ziemniaki.

Wystarczy jedynie przygotować surówkę.

Danie jest aromatyczne i pyszne, w sam raz na rozgrzewający obiad w zimowe dni.

 

Zresztą co tu dużo mówić, musicie koniecznie spróbować, polecam !

 

Sernik czekoladowy z malinową galaretką

 

Sernik ten powstał z myślą o konkursie prowadzonym na blogu Przepisy Aleksandry.

Przepis bazowy na ciasto jest u autorki bloga, natomiast zadaniem w konkursie jest dodać jakieś ciekawe składniki, aby nieco zmienić ciasto.

Od razu wiedziałam, że połączenie czekolady i malin będzie idealne.

Poprzez czekoladę sernik stał się słodszy i bardziej syty, natomiast lekko kwaskowata galaretka malinowa idealnie przełamuje słodki smak, dzięki czemu sernik nie jest za mdły.

 

Na spód użyłam domowego wypieku ciastek digestive.

 

 

Ciastka Digestive

 

 

Już dawno zbierałam się, żeby upiec te ciasteczka z myślą o jakimś podkładzie do ciasta, lub po prostu posmarowane od spodu czekoladą do zjedzenia.

Ciastka digestive, to nic innego jak zdrowe,  kruche pełnoziarniste ciasteczka, bardzo popularne w Anglii. Charakteryzują się  słodko-słonym smakiem.

Oprócz samodzielnego deseru a także  dodatku jako spód do ciast czy deserów, można również podawać je z serem. Szczególnie nadaje się do tego ser pleśniowy, może być też cheddar.

 

Ale uwaga, ciasteczka domowe są mniej słodkie niż kupne, więc jeśli chcecie, możecie dodać więcej cukru. Nam bardzo smakowała obecna wersja.

 

Polecam Wam serdecznie te ciasteczka, są na prawdę proste w wykonaniu, zajmują mało czasu, a przede wszystkim są bardzo zdrowe, moi chłopcy zajadają się nimi :-)

 

Moją inspiracją jest Russell Brown, właściciel  restauracji Sienna w Dorchester, która ma obecnie na swoim koncie 1 gwiazdkę Michelina :-)

Ryba w sosie śmietankowo-pieczarkowym

 

Dzisiaj coś bardziej wytrawnego, nie wiem, jak Wy, ale ja ostatnio troszkę się przesłodziłam ;-)

Jutro znów słodkości będą na blogu, gdyż dzisiaj piekłam sernik czekoladowy na przyjazd Teściów, aaa, no i przepis na ciasteczka digestive również się pojawi ;-)

 

Dzisiaj piątek i w tym dniu tradycyjnie pościmy.

Został mi karp, miałam jeszcze zamrożony spory świeży filet ze Świąt Bożego Narodzenia. Ale równie dobrze do tej potrawy możecie użyć dorsza.

Ryba jest soczysta, i wspaniale komponuje się z sosem śmietanowo-pieczarkowym, do tego natka pietruszki i obiad jak znalazł.

 

 

Faworki mojej Babci, pyszne !

 

Przepisów na faworki moja Babcia ma kilka w swoim zeszycie, tak samo jak pączków zresztą, także w okresie karnawału i tłustego czwartku będę Was męczyć

przepisami na jedno i drugie ;-)

Te ciasto nie jest ze spirytusem a z rumem, na bogato ;-) Żartuję oczywiście, ale jeśli nie macie akurat rumu, to spokojnie możecie zastąpić go spirytusem.

Ciasto jest pulchne i pięknie rośnie, a to zasługa tego, że przed wałkowaniem bijemy je przez ok 15 minut wałkiem.

Polecam Wam serdecznie ten przepis, faworki wychodzą na prawdę pyszne !

 

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram