Ciasta
Pieczywo
Przystawki
Przetwory
Ciastka
Surówki
Wytrawnie
Dla dzieci
Odwiedza nas 127 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Witam i zapraszam do mojej Świątyni!

Oprowadzę Was po mojej kuchni i przepisach moich, mojej Mamy, Babci jak i wypróbowanych z książek oraz innych stron internetowych.

Życzę udanych wypieków jak i gotowania wspaniałych potraw.

Zapraszam również do wypróbowania jak i dzielenia się spostrzeżeniami na temat przepisów :)

 
 Pozdrawiam serdecznie - Joanna

 Najnowsze przepisy

Pieczona kaczka w sosie jabłkowo-morelowym z kopytkami i duszoną czerwoną kapustą

 

 Uwielbiam kaczkę !!!

Jest to jedno z moich ulubionych mięs drobiowych.
Przede wszystkim ma mało tłuszczu, niedużo mięsa, ale najważniejsze jest to, że raczej kaczki mało kiedy są faszerowane hormonami tak jak kurczaki.
No i oczywiście kacze mięso jest pyszne !

Moja Mama nie piekła w domu kaczki, chociaż mój Tata uwielbia.
Zawsze powtarzała, że ma dosyć jej smaku z dzieciństwa, gdyż moja Babcie często piekła.
Więc jak się domyślacie, nie znałam wcześniej smaku kaczki.

Pierwszy raz jadłam właśnie kaczkę z jabłkami u mojej Teściowej, od 7 lat, kiedy to jestem po ślubie z moim Mężem, kaczka zawsze jest u Teściowej na święta Bożego Narodzenia jak i Wielkanoc.
Owszem, są i inne mięsiwa, ale to jest obowiązkowe danie podczas świątecznego obiadu :-)

Od tamtej pory kaczkę piekę również i ja, dzięki czemu mój Tata ma okazję sobie zjeść ;)
Dzisiaj zaprezentuję Wam bardziej tradycyjny przepis na Kaczkę z jabłkami i morelami a do tego kopytka i czerwona duszona kapusta, która wg mnie pasuje tu idealnie.

 

Pączki z różą, najlepsze !!!

 

Czy jest ktoś z Was, kto nie lubi pączków ?

Ja sądzę, że większość lubi, nawet ja, która woli jedzenie wytrawne od słodkości ;-)

 

Przedstawiam Wam dzisiaj jeden z wielu przepisów mojej Babci, jest idealny, pączki są mięciutkie, puszyste, leciutkie jak chmurka, dzięki temu, ze jajko z żółtkami ubijamy na parze.

Polane lukrem lub posypane cukrem pudrem z dodatkiem ulubionej marmolady czy konfitury, są po prostu wyśmienite !

 

 

Babka ziemniaczana

 

Babka ziemniaczana, jak i barszcz ukraiński, są przygotowywane u nas w Rodzinie z pokolenia na pokolenie.

 

Moi Dziadkowie ze strony Mamy pochodzą z Kresów, więc tego typu dania przyrządzane były na co dzień.

Do dnia dzisiejszego kontynuujemy rodzinnie tą tradycję :-)

 

Z racji piątku przepis jest postny, ale równie dobrze można dodać wędzonego boczku.

 

 

Barszcz ukraiński

 

Barszcz ten gotuje się u nas w Rodzinie praktycznie od "wieków".

Gotuję go ja, moja Mama, gotowała moja Babcia i Prababcia, dalej już się nie zagłębiałam.

 

Zupę tą gotuję oczywiście od podstaw, gotowym mrożonkom stanowczo mówię nie !

Zresztą mrożonki są zbyt jałowe, żeby wydobyć z nich ten wspaniały smak.

 

Nie wiem, jak Wy ale ja gotuję zupę zawsze na dwa dni, tak więc z tego przepisu wyjdzie 8 porcji i trochę, także spokojnie 4-osobowa rodzina zaspokoi swój głód ;-).

Mój Mąż wziął dzisiaj 2 dokładki, więc wynika z tego, że barszcz bardzo Mu smakował ;-)

 

Barszcz ukraiński wspaniale smakuje z pampuszkami czosnkowymi, polecam !

 

Pampuszki z czosnkiem

 

Moje pampuszki nie są gotowane na parze a pieczone.

Pyszne drożdżowe, mięciutkie, przepis typowo ukraiński ( pochodzi od pewnej Ukrainki) :)

 

Można je jeść solo, jak również z barszczem ukraińskim, który znajdziecie w innym przepisie.

 

 

 

Bułki czosnkowe

Kliknij aby powiększyć

Ten przepis obiecałam mojej kuzynce i  kilku moim znajomym, miał być na dzisiaj i zrobiłam wszystko, aby zdążyć zrobić te pyszne bułki czosnkowe.

 

Nie wiem, jak Wy, ale moja Rodzina uwielbia bułeczki czosnkowe, są pyszne, wręcz rozpływające się w ustach, a zarazem aromatyczne.

Z wierzchu delikatnie chrupiące od wyciekającego masła, w środku mięciutkie.

Na pewno nie będziecie żałować, kiedy je upieczecie, gdyż są na prawdę smaczne.

Moje, dzisiaj pieczone, do wieczora zniknęły wszystkie a było ich ok. 15 szt !

 

Polecam serdecznie, szczególnie, gdy są jeszcze lekko ciepłe !

Przepis trochę zmodyfikowany pochodzi z zeszytu mojej Babci Wandzi i dotyczy bułeczek maślanych.

Po zmianie proporcji cukru i soli, ciasto idealnie nadaje się do bułeczek czosnkowych.

 

 

Filet z piersi kurczaka z kurkami i mozarellą

 

Dzisiaj pyszny obiad, dla lubiących grzyby.

Jako, że mam zawsze na zimę zamrożone kurki, postanowiłam dzisiaj z nich skorzystać.

 

Wczoraj Mąż zaprosił mnie na obiad do restauracji (taki dodatek do naszej poniedziałkowej Rocznicy), ale niestety wróciliśmy dość głodni.

Nie dlatego, że zbyt mało jedzenia zostało nam podane, ale w smaku było nie najlepsze.

Okazało się, że ostatnimi czasy zmienił się kucharz, no niestety szału nie ma, a kiedyś serwowali na prawdę smaczne jedzenie.

 

Zamówiłam sobie Schab z kurkami i serem pleśniowym, do tego pieczone ziemniaczki i mix sałat z chyba vinegretem (chociaż tak to nie smakowało)...

 

Tak więc, postanowiłam odtworzyć podobne danie w mojej wersji, która nie chwaląc się, była o wiele smaczniejsza ;-)

 

 

Charlotte z musem potrójnie czekoladowym i 7 Rocznica Ślubu

 

Charlotte to fantastyczny deser. Mus owocowy, bądź czekoladowy otulony biszkoptami ladyfingers (długie biszkopty).

Tym razem z racji choroby, poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowe biszkopty, ale przepis na nie na pewno będziecie mogli niebawem zobaczyć na blogu.

 

Do Charlotte postanowiłam zrobić potrójny mus czekoladowy, tzn. z gorzkiej, mlecznej i białej czekolady, także deser jest ekstremalnie czekoladowy !

Z wierzchu posypana wiórkami ściętymi ceramiczną obieraczką do warzyw, oraz ułożone truskawki umoczone w połowie w czekoladzie.

 

Ten deser zaplanowałam sobie już ponad miesiąc temu, postanowiłam, że muszę go zrobić, gdyż mój Mąż jest łasuchem, uwielbia czekoladę, a dzisiaj mieliśmy 7 Rocznicę Ślubu.

Nie robimy sobie wielkich prezentów, ale miło jest dostać to, co się lubi, a to był akurat strzał w dziesiątkę :-)

Mina Męża jak weszłam do pokoju z Charlotte, bezcenna !

 

Dodam tylko, że inspiracją do zrobienia najlepszego w świecie musu czekoladowego, jest książka Julii Child "Francuski szef kuchni".

 

 

 

Gołąbki z kapusty pekińskiej

powiększ zdjęcie

Wczoraj była sobota, zaplanowałam sobie, że na obiad zrobię gołąbki.

Już jakiś czas ich nie mieliśmy, wiec Mąż bardzo ucieszył się z tej wiadomości :-)

 

Pamiętam jak dziś gołąbki mojej Cioci Hali, zawsze były rewelacyjne i zajadałam się nimi bez pamięci.

Nie były zbyt pomidorowe, ale też nie w sosie własnym.

Postanowiłam iść tym tropem, ale z pewnymi modyfikacjami, bo dlaczego nie spróbować jeszcze bardziej udoskonalić te wspaniałe gołąbki ;-)

 

Zamiast kapusty włoskiej, dałam kapustę pekińską,dzięki której jeszcze szybciej gołąbki są gotowe.

Do farszu mięsno-ryżowego dodałam dodałam suszone grzyby. Możecie pominąć ten dodatek, ale jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę.

Mój Mąż zawsze lubił gołąbki w sosie własnym, natomiast ja, lekko pomidorowe, także dodatek koncentratu jest w niewielkiej ilości, ale na tyle wystarczający,

że dodaje odpowiedniego smaku.

Majeranek w sosie, tak jak natka pietruszki w farszu, sprawiają, ze gołąbki są bardziej aromatyczne.

 

Naprawdę Wam polecam, szczególnie kapustę pekińską, już nigdy nie zrobicie tradycyjnych gołąbków ;-)

 

 

Naleśniki z pieczarkami

 

Ja już pewnie wspominałam Wam w innych postach, mój Mąż jest mega słodkolubny ! Dałby się "pokroić" za kawałek ciasta, czy czekolady ;-)

Natomiast ja uwielbiam wytrawne jedzenie, dla mnie obiad powinien być na słono, nie na słodko. Pewnie właśnie dlatego tak się z Mężem uzupełniamy ;-)

 

Wczoraj, na piątkowy , postny obiad przygotowałam naleśniki i jak to zazwyczaj bywa, dwie wersje. Dla Męża i dzieci z sosem malinowym, dla siebie z pieczarkami.

I te właśnie naleśniki z pieczarkami chcę Wam dzisiaj przedstawić, są na prawdę smaczne! 

Pieczarki podsmażone z cebulą, polane śmietaną i obsypane startym żółtym serem, są idealnym nadzieniem do wytrawnych naleśników, nie są suche, lecz kremowe.

To moja ulubiona wersja, którą chcę się z Wami podzielić :-)

 

 

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram