Ciasta
Pieczywo
Przystawki
Przetwory
Ciastka
Surówki
Wytrawnie
Dla dzieci
Odwiedza nas 111 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Witam i zapraszam do mojej Świątyni!

Oprowadzę Was po mojej kuchni i przepisach moich, mojej Mamy, Babci jak i wypróbowanych z książek oraz innych stron internetowych.

Życzę udanych wypieków jak i gotowania wspaniałych potraw.

Zapraszam również do wypróbowania jak i dzielenia się spostrzeżeniami na temat przepisów :)

 
 Pozdrawiam serdecznie - Joanna

 Najnowsze przepisy

Sernik "Krople Rosy"

 

 

Przepis na ten sernik dostałam parę lat temu od mojej dobrej koleżanki z pracy, dzięki Monia :*
Od czasu do czasu robię go na weekend, gdy moi chłopacy pragną czegoś słodkiego.

Sernik zawsze się udaje, jest prosty do wykonania, tani i przede wszystkim nie jest pracochłonny.

 

Przepis trochę zmodyfikowany przeze mnie, daję, normalny twaróg zamiast mielonego i oczywiście wykonanie kruchego ciasta też trochę inne.


Jak sama nazwa wskazuje, na serniku, jakiś czas po upieczeniu, pokazują się kropelki, jakby faktycznie rosa.
Ważny jest tu ostatni element pieczenia, nie możemy wysuszyć bezy, którą nakładamy na wierzch, gdyż inaczej kropelki nie pojawią się.

Bardzo polecam !!!

 

 

Sałatka kukurydziana z jabłkiem i ogórkiem

 

Od kiedy pamiętam, robiła ją moja Mama i robi do dzisiaj ;-)

Jest bardzo prosta, orzeźwiająca,  trzy składniki plus przyprawy i majonez i to cała filozofia, a wszyscy zawsze się zajadają ;)

Dla osób, które lubią kukurydzę, serdecznie polecam :-)

 

 

Sernik na cieście kakaowym

 

 

Sernik ten jest pieczony u nas w rodzinie od lat, pamiętam jeszcze jak byłam dzieckiem, roznosił się aromat kakaowy w całym domu.

Dodatek cytryny oraz rumu podkręca jego smak.
Uwielbiam jeść go na zimno jak i na ciepło.
Poza chłodzeniem, które również sobie przyspieszam wkładając ciasto do zamrażalnika, sernik robi się dość szybko, nie sprawia żadnych problemów nawet początkującym.

 

Polecam serdecznie :-)

Łosoś duszony w rozmarynowym maśle z ziołowymi kluseczkami

 

Nasze kochane ryby, są bardzo zdrowe i polecam je jeść chociaż 1-2 razy w tygodniu. W postaci, wędzonej, pieczonej, czy smażonej (zupie rybnej mówię stanowczo nie ! ) są najlepsze !

 

Dzisiaj pokażę dość nietypowe wykonanie, łosoś będzie duszony na maśle, nie na oleju, bez panierki z ziołami, czosnkiem, szalotką a to tego kluseczki ziemniaczane z pietruszką, czyli nasze popularne kopytka. Całość zwieńczy surówka z białej kapusty, pychota !

 

Jeśli nie przyrządzaliście jeszcze w ten sposób łososia, to serdecznie polecam :-)

 

 

Faworki na bitej śmietanie

 

Dzisiaj kolejny przepis na faworki z zeszytu mojej Babci, tym razem z dodatkiem ubitej śmietany kremówki. 

 

Trochę zmodyfikowany przeze mnie. Zmieniłam proporcje masła i cukru oraz dodałam rum zamiast spirytusu.

 

Faworki, są pyszne, kruchutkie i rozpływające się w ustach.

 

Są najlepsze jakie do tej pory jadłam i smażyłam, także serdecznie Wam polecam !!!

 

 

Chleb dla początkujących

 

Na pewno wśród Was znajdą się osoby, które nie posiadają zakwasu, a chciałyby upiec swój pierwszy chleb.

Nic prostszego, specjalnie dla Was stworzyłam dzisiaj przepis, który jest tak prosty, ze musicie jedynie być cierpliwymi przy wyrastaniu ciasta chlebowego.

 

Podam tutaj przepis bazowy, ale możecie wg siebie tworzyć różne modyfikacje, mieszać różne rodzaje mąki, dodawać ziarna, świeżę lub suszone zioła.

To, co wpadnie Wam do głowy możecie wytworzyć, łącznie z uformowaniem chleba, ciasto nie jest zbyt luźne, więc nadaje się do foremki, koszyka jak i własnoręcznego formowania.

Możecie chleb obsypać jedynie mąką, posmarować jajkiem z mlekiem, dodatkowo posypać ziarna, wszystko zależy od Waszej inwencji.

 

Chleb, zależy w jakiej wersji go zrobicie, można podawać z wędlinami, serami lub konfiturami, pasują wszystkie dodatki.

 

A teraz, jeśli pozwolicie, przedstawię Wam przepis na jeden bochenek, w szklankach i łyżkach, co by na początek było prościej ;-) Mąki również możecie użyć dostępnej w sklepie, czyli najlepiej typ 550 lub 650.

 

 

 

Kotlety mielone, najlepsze !

 

Kotlety mielone, nasze tradycyjne polskie danie.

Mogą być na prawdę smaczne, jeśli porządnie je przyrządzimy.

Problem w tym, że często je przypalamy i smażymy na dużej ilości tłuszczu, przez co już na samym wstępie są niezdrowe.

 

Moje kotlety mielone smażę na niewielkiej ilości oleju, zmniejszam temperaturę, wydłużam czas smażenia, przez co są bardzo soczyste.

Oprócz cebuli, dodatek czosnku oraz natki pietruszki podkręca ich smak.

I zasadę mam jedną, nie panieruję moich kotletów w tartej bułce !!!

Spróbujcie, jakie pyszne mogą być zwykłe kotlety mielone, a nie pożałujecie :-)

 

 

Bagietki pszenne na zakwasie

 

Wypróbowałam już zakwas żytni, więc czas był aby zobaczyć jakie wypieki wyjdą z pszennego.

Na pierwszy ogień poszły bagietki pszenne na zakwasie, które upodobał sobie bardzo mój Kochany Mąż :-)

Bagietki oczywiście są dłużej świeże niż bułki i inne pieczywo na drożdżach, na zewnątrz maja wspaniałą delikatnie chrupiącą skórkę a w środku są

rewelacyjnie mięciutkie !!!

Niestety bardzo szybko znikają ze stołu !

Przepis jest na 4 bagietki, pieczone na blasze od piekarnika, gdyż nie posiadam typowej do tych wypieków.

Z tych składników można upiec również bułki lub chleb, przepis jest dość uniwersalny.

 

 

 

Torcik Pavlova z bitą śmietaną, mascarpone i sosem malinowym

 

Po smażeniu pączków zostały mi białka i tak rozmyślałam, co tu znowu wymyślić.

Bezy ? Nie ! Zbyt nudne, przejadły się...

To co w takim razie ? Szkoda, żeby białka się zmarnowały, pomyślałam.

 

I dzisiaj, moja Babcia przypomniała mi, że mój starszy synek ma dzisiaj imieniny.

My nie obchodzimy imienin, tylko urodziny, tak więc nawet nie myślałam, że to dzisiaj ;-)

 

Ale co tam, stwierdziłam, że skoro synek dostanie jakieś słodkości od Babci i Prababci, to nie mogę być gorsza !

Miałam ok 6 białek, imieniny synka i wpadłam na szalony pomysł, spróbuję zrobić Pavlovą...

To jest był pierwszy raz, więc bałam się czy wyjdzie idealna i smaczna. A jednak wyszła !!! Pyszna, z wierzchu chrupiąca, w środku lekko ciągnąca, idealna !!! Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcie w całości, bo pojedynczego kawałka niestety nie udało mi się uratować do zdjęcia !

 

Gdybyście to widzieli, jak wszyscy domownicy się rzucili, widok bezcenny i ogromna radość, że wyszedł tak wspaniały deser !!!

 

Z racji tego, ze siedzę w domu już trzeci tydzień z powodu choroby (no dobra w sobotę wyskoczyłam po zakupy ;-) ), postanowiłam zrobić krem do pavlovej ze składników, jakie miałam w lodówce.

A kremówkę zawsze mam, mascarpone przeważnie, do tego jeszcze zebrane w wakacje i zamrożone maliny, połączenie idealne !

 

Pewnie w końcu chcielibyście poznać przepis, co ? Już wstawiam i polecam serdecznie :-)

 

 

Babeczki ryżowe z jabłkiem w sosie dyniowo-cynamonowym

 

Babeczki sama wymyśliłam, idealne na zdrowy podwieczorek dla dorosłych jak i dla dzieci, moje szkraby zajadały się nimi :-)

Dzięki dyni sos jest gęsty i ma energetyzujący kolor, jego połączenie z jabłkiem i cynamonem to czysta poezja a rodzynki dodają słodkości a także wizualnego kontrastu...

 

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram