Ciasta
Pieczywo
Przystawki
Przetwory
Ciastka
Surówki
Wytrawnie
Dla dzieci
Odwiedza nas 42 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 300,00 zł

_______________________

Fotografia Ciążowa

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Witam i zapraszam do mojej Świątyni!

Oprowadzę Was po mojej kuchni i przepisach moich, mojej Mamy, Babci jak i wypróbowanych z książek oraz innych stron internetowych.

Życzę udanych wypieków jak i gotowania wspaniałych potraw.

Zapraszam również do wypróbowania jak i dzielenia się spostrzeżeniami na temat przepisów :)

 
 Pozdrawiam serdecznie - Joanna

 Najnowsze przepisy

Smalec z jabłkiem i cebulą

 

Może Ktoś z Was napisze, że smalec jest przecież tłusty, jak można to jeść, ile to kalorii, itp...


A ja Wam na to - Kochani, smalec jedli Nasi Pradziadkowie, Dziadkowie, czasem i Rodzice.

Jest bardzo syty, treściwy, więc nie trzeba jeść go dużo.


Od kiedy pamiętam, moje obie Babcie, jak i Mama przetapiają smalec lub słoninę.

I wiecie co ? Wszystkie Trzy zawsze były szczupłe !

Także to nie kwestia smalcu a ogólnego odżywiania ;-)


Ale wracając do smalcu, ja lubię przede wszystkim taki, gdzie bardziej od tłuszczu czuć dodatki, musi być ich dużo. Zioła to oczywista sprawa, ale w moim przypadku są świeże, smalec przechodzi wtedy wspaniałym aromatem.

Przepis zaczerpnięty z gazety "Sielskie Życie",  polecam !

 

 

Orzeźwiająca sałatka z granatem, camembertem i miodowym dressingiem...

 

Jako, że dwa dni temu był piątek, a w piątki pościmy, postanowiłam zrobić coś lekkiego na kolację.

Już dawno połączenie tych składników zaintrygowało mnie bardzo, tak więc rozmyślałam i rozmyślałam nad tym, czy spróbować zrobić ta sałatkę.

A  że mój Mąż lubi wszelkie eksperymenty w kuchni, to sam namówił mnie, abym jednak stworzyła to, o czym tak długo rozmyślałam i spróbujemy, czy wyjdzie dobre.

Jak dla mnie wyszła pyszna !!! A czy dla Was ? Spróbujcie sami :-)

 

 

Placuszki otrębowe

 

Witajcie !

 

Jak tam po tłustym czwartku ? Ja zjadłam niezbyt dużą ilość pączków, gdyż po tym całym wcześniejszym smażeniu przejadły mi się na równi z faworkami ;-)

 

Dzisiaj proponuję Wam bardzo smaczne, zdrowe i pożywne śniadanie, które bardzo szybko sobie przyrządzicie.

Warunek jest tylko taki, że nie powinniście zbyt często przyrządzać sobie takiego śniadanka, gdyż otręby w zbyt dużej ilości mogą okazać się również szkodliwe.

 

Faworki na piwie

 

Tym oto przepisem kończę sezon "tłustoczwartkowy"  :-)

Faworki na piwie, mimo iż cienko wałkowane, pięknie wyrośnięte !

Przepis z książki "Kuchnia polska dla każdego", trochę zmodyfikowany przeze mnie.

 

Faworki bardzo smaczne, jednak chyba żadne na razie nie przebiły tych z bitą śmietaną :-)

 

 

 

Oponki serowe

 

Moja przedostatnia propozycja na tłusty czwartek w tym roku ;-)

Smak dzieciństwa, oponki serowe. Moja Mama mówiła na nie również obwarzanki, chociaż niewiele mają z nimi wspólnego ;-)

 

Przepyszne, jednak najlepsze jeszcze, gdy są delikatnie ciepłe.

 

Naprawdę polecam !

Sałatka z tuńczyka

 

To już ostatnia propozycja na sałatkę w najbliższym czasie ;-)

Udało mi się uratować choć trochę tej sałatki do zdjęcia ;-)

 

Jutro i pojutrze będzie szaleństwo pączkowo-faworkowe, bo w końcu pojutrze tłusty czwartek mamy ;-)

 

Sałatka równie prosta, smaczna, 5-składnikowa + majonez.

Jeśli lubicie tuńczyka, na pewno Wam zasmakuje.

 

Sałatka "Flausz"

 

Ulubiona sałatka mojego Męża !!!

Przepis na tą sałatkę mam od mojej Mamy, która ma z kolei od koleżanki, tak więc przechodzi z ręki do ręki.

Koleżanka ta prawdopodobnie przywiozła ten przepis z Niemieci tak ponoć nazywają tam tą sałatkę, tylko nie wiem czy poprawnie piszę, gdyż nie znam niemieckiego.

Wyobraźcie sobie, ze zostało jej trochę z sobotnich urodzin mojego synka i pierwsze co, to Mąż popędził z tą sałatką do naszego mieszkania (mieszkamy na poddaszu w jednym domu z moimi Rodzicami) ;-)

O czym to świadczy???  O tym, że skoro mój Mąż tak ją uwielbia, musi być pyszna !

A jest na prawdę bardzo prosta w wykonaniu, ma tylko składniki + majonez, cenowo tez tanio wychodzi a jest bardzo smaczna.

 

Polecam serdecznie, ta sałatka zawsze szybko znika na wszelkich imprezach :-)

 

 

 

Pałki z kurczaka II

 

 

Kolejna odsłona pałek z kurczaka, z inną marynatą, z czosnkiem, cebulą, papryką słodką, majerankiem.

Proste i smaczne danie na obiad, jak i na przyjęcie urodzinowe, Na pewno Wam i Waszym dzieciom posmakują :)

Ważne jest to, aby kurczaka zamarynować dużo wcześniej, najlepiej na noc. Wtedy będzie aromatyczny i soczysty.

 

Sałatka meksykańska

 

Tą sałatkę robiła kiedyś moja Mama, od kiedy założyliśmy z bratem swoje Rodziny, nie ma jej już w moim rodzinnym domu, gdyż mój Tata toleruje tylko tradycyjną sałatkę jarzynową ;-)

 

Połączenie składników może wydawać się, dziwne ale jest rewelacyjne, wszystko idealnie ze sobą współgra. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.

 

Bułeczki kukurydziane na zakwasie

 

W większości przepisów spotkałam się z bułkami kukurydzianymi na drożdżach.

Owszem, czasem piekę na drożdżach, ale zdecydowanie wolę zakwas. Ten przepis będzie z zakwasem i drożdżami.

Tym razem wykorzystam zakwas pszenny, próbowałam z żytnim, ale to nie był ten smak, tutaj zdecydowanie pszenny zakwas pasuje.

 

Bułeczki są mieszane, z lekką przewagą mąki pszennej, jednak możecie spokojnie zwiększyć ilość mąki kukurydzianej do np. 250 g a mąki pszennej dać tylko 100 g.

Wyjdą wtedy bardziej żółte i zmienią trochę konsystencję.

 

 

 

Najnowsze komentarze

  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?
     
  • Szaszłyki z piersi z kurczaka, 2 rodzaje

    Darell 30.09.2015 23:17
    Bardzo dziękuję, mnóstwo czasu zajęło mi szukanie w sieci wpisu poruszającego ten temat. Bardzo ...
     
  • Gołąbki z kapusty pekińskiej

    Sandra 07.09.2015 13:50
    Wiam :-) zrobilam dzisiaj golabki i sa bardzo pyszne polecam ;-)

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram