Ciasta
Pieczywo
Przystawki
Przetwory
Ciastka
Surówki
Wytrawnie
Dla dzieci
Odwiedza nas 62 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Witam i zapraszam do mojej Świątyni!

Oprowadzę Was po mojej kuchni i przepisach moich, mojej Mamy, Babci jak i wypróbowanych z książek oraz innych stron internetowych.

Życzę udanych wypieków jak i gotowania wspaniałych potraw.

Zapraszam również do wypróbowania jak i dzielenia się spostrzeżeniami na temat przepisów :)

 
 Pozdrawiam serdecznie - Joanna

 Najnowsze przepisy

Kurczak po chińsku

 

Kiedyś szłam na łatwiznę i kupowałam gotową mrożoną mieszankę chińską. Dodawałam, sos sojowy, kurczaka i obiad był gotowy ;-)

Od dłuższego już czasu wszystko robię sama od podstaw i muszę przyznać, że smakuje mi o wiele lepiej.

 

Spójrzcie na te kolory, danie jest fenomenalne, mnóstwo warzyw, połączenie tych wszystkich smaków sprawia, że nie można się od niego oderwać!

Moim tajnym składnikiem, który wywodzi się z kuchni indyjskiej jest przyprawa Garam Masala, dodana pod koniec  duszenia warzyw i kurczaka, sprawia, że danie jest niezwykle aromatyczne !

 

Wszystkim amatorom kuchni chińskiej  polecam wypróbować ten przepis, który małymi kroczkami doprowadziłam, myślę, że prawie do ideału :-)

Moi mężczyźni twierdzą, że to jedno z ich ulubionych dań ;-)

 

Krokiety z kapustą i grzybami

 

Danie nie tylko na Wigilię, przygotowuję je również w piątki, kiedy to pościmy, taka już u nas tradycja :-)

Krokiety, jak i wszelkie inne tego typu dania z kapustą i grzybami uwielbia mój starszy synek Oskarek, uwielbia jeść wytrawnie za mamusią ;-)

 

Jeśli nie chcecie jeść krokietów w dzień postny, bulion warzywny możecie zastąpić drobiowym.

 

Polecam !

 

Moje domowe muesli

 

Tak przygotowane przez siebie Muesli jem prawie codziennie na śniadanie a ostatnio również je mój starszy synek ;-)

Może wyda Wam się to dziwne, ze tak proste danie na śniadanie  chcę Wam przedstawić.

Jednak stwierdziłam, ze warto,  zajęciach w przedszkolu u mojego synka, które były jakiś czas temu.

Dzieci przez  omawiały  z Panią schemat zdrowego odżywiania, czyli produkty zdrowe, szkodlliwe. Dowiadywały się jakie są rodzaje zbóż, kasze, makarony, itd...

No i  zadaniem domowym było przyniesienie kilka rodzajów makaronu, płatki, które dzieci jedzą na śniadanie a także Pani prosiła mnie abym upiekła dla dzieci domowy chleb.


Tak więc zaniosłam do przedszkola swój chleb mleczny na zakwasie oraz płatki własnoręcznie przygotowane.

Jakież było moje zdziwienie, gdy Pani powiedziała, że dzieci były zachwycone i chlebem i muesli, wręcz przyniosłam za mało !

Jeden tata wziął nawet przepis na muesli, gdyż synek poprosił, czy mogłabym podać, tak Jemu smakowało :-)

 

 

Krewetki i warzywa duszone na maśle z ryżem jaśminowym

 

Dzisiaj coś całkiem innego, a mianowicie krewetki :-)

 

Przyznam się szczerze, że to jedyna wersja, którą zjem i nawet bardzo mi smakuje.

Przepis ten mam od Szwagra, który wyśmienicie gotuje, również te krewetki przyrządza w taki sposób, ze nawet ja je polubiłam.

 

Zmiany wprowadziłam dwie, dodałam marchewkę, która nadaje odrobinę słodyczy i koloru dla sosu. A także krewetki podałam z ryżem, Szwagier zazwyczaj podaje je jako przystawkę.

Dzieci zajadały się dzisiaj ze smakiem, także musiało im bardzo smakować :-)

 

 

Duszone piersi kaczki w winnym sosie z suszonymi śliwkami

 

Dzisiaj na obiad u nas kacze piersi.

Uwielbiam to mięso !  Jeszcze jakiś czas mój Mąż nawet nie chciał spróbować, bo twierdził, że jest niesmaczne i suche, ale ostatnimi czasy przekonał się i nawet i Jemu zasmakowało :-)

 

Babka majonezowa, wilgotna puszysta i mięciutka, najlepsza !!!

kliknij aby powiększyć zdjęcie

Tym razem Babka została upieczona wspólnie z moim Kochanym Mężem, a tak właściwie to Jego specjalność :-)

 

Przepis dostaliśmy kilka lat temu od znajomych, troszkę zmodyfikowaliśmy pod siebie i po wielu próbach powstało wspaniałe ciasto.

Babka z majonezem, którego w ogóle nie czuć w smaku, za to nadaje ciastu wilgotność, nie jest w ogóle suche.

Oprócz tego, ze wilgotne, ciasto jest puszyste i mięciutkie, rozpływa się w ustach i na prawdę warto je zrobić, nie będziecie żałować !

 

Przepis jest na 2 babki, jedną większą drugą mniejszą, bardzo gorąco polecam !

 

Blondie z migdałami

 

Blondie to siostra brownie, z tą różnicą, że nie jest tak ciężkie w konsystencji i smaku.

Ciasto, jak sama nazwa wskazuje nie jest ciemne, jest jasne, a to za sprawą dodatku białej czekolady.

Nie jest tak zbite i rozpływa się w ustach. Dzięki migdałom jest bardzo smaczne.

 

Polecam do popołudniowej kawki, jak i na wizytę zapowiedzianą godzinę przed przyjściem (chociaż przy półgodzinnym pieczeniu możecie je również na szybko przygotować przy gościach ;-) )

 

Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki, serdecznie polecam :-)

 

 

Marchewka z groszkiem

 

Wspaniały i zdrowy dodatek do obiadu. Niektórzy robią marchewkę z groszkiem z dodatkiem odrobiny cukru, soli, masła i mąki. W takiej wersji robię i ja, ale nie tylko.

Moja marchewka z groszkiem będzie z dodatkiem curry oraz słodkiej śmietanki, bardzo smaczna, polecam wypróbować jako dodatek do obiadu :)

 

Pancakes z bananami i miodem

 

 

W Polsce dzień przed Środą Popielcową zawsze są Ostatki, czyli tzw. "śledzik".

Natomiast w Anglii i Irlandii jest obchodzone "Pancakes Day", czyli "Dzień Naleśnika".

Jest to odpowiednik naszego "tłustego czwartku".

 

Z tej okazji postanowiłam i ja przygotować pyszne i proste pancakes przełożone bananami i oblane miodem.

 

Jeśli macie możliwość, to najlepiej kupujcie miód bezpośrednio ze sprawdzonej pasieki, wtedy będziecie wiedzieli, że na pewno jest dobry i zawiera mnóstwo mikroelementów.

 

Nie polecam tego z marketów lub z innych nie sprawdzonych źródeł, taki miód często jest podgrzewany, aby miał dalej płynną konsystencję, przez co nie ma wartości.

Czasem zdarza się, że do miodu dodawany jest również cukier.

 

Pamiętajcie, ze prawdziwy miód z czasem ulega krystalizacji, jest to naturalna kolej rzeczy, w przeciągu, 3-4 miesięcy powinien zacząć się już krystalizować.

 

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej jak rozpoznać prawdziwy miód, polecam lekturę.

 

 

Szybka domowa pizza bez wyrastania na ziołowym spodzie

 

 

W moim domu od zawsze była pieczona pizza. Przeważnie tradycyjnie, pieczarki, cebula, ser, ketchup.

Moja Mama piekła jednak pizzę na grubym spodzie, natomiast z Mężem lubimy cienki spód.

Tak więc powstał troszkę zmodyfikowany przepis, który ma swoje źródło w książce "ABC Sztuki Kulinarnej - Przez żołądek do serca".

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram