Ciasta
Pieczywo
Przystawki
Przetwory
Ciastka
Surówki
Wytrawnie
Dla dzieci
Odwiedza nas 65 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

Witam i zapraszam do mojej Świątyni!

Oprowadzę Was po mojej kuchni i przepisach moich, mojej Mamy, Babci jak i wypróbowanych z książek oraz innych stron internetowych.

Życzę udanych wypieków jak i gotowania wspaniałych potraw.

Zapraszam również do wypróbowania jak i dzielenia się spostrzeżeniami na temat przepisów :)

 
 Pozdrawiam serdecznie - Joanna

 Najnowsze przepisy

Sernik na zimno z Toblerone

 

Pierwszy raz robiłam ten sernik, ale ja jak to ja, nie lubię monotonii i postanowiłam sprawić Mężowi niespodziankę !

Sernik wyszedł ciekawy, nie za słodki w smaku, podobny trochę do straciatelli. Spód ciasteczkowy nadaje mu większej wyrazistości.

Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki, ale troszkę go zmodyfikowałam.

Przede wszystkim moja biała czekolada nie "związała" masy twarogowej, gdybym dzisiaj w porę nie przygotowała żelatyny, ciasto mogłabym nałożyć gościom do miseczek ;-)

 

Także osobiście uważam, że lepiej dać trochę żelatyny, niż później świecić oczami przed gośćmi.

Ciasto zrobiłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Spód ciasteczkowy w ilości wg przepisu ze strony Moje wypieki, natomiast ilość masy twarogowo-śmietanowej podwoiłam, aby sernik był trochę wyższy.

 

 

Drożdżowe racuchy z jabłami na maślance

 

Przepis może należy do zwyczajnych, ale jest mnóstwo sposobów wykonania racuszków.

Przedstawię Wam swój, który jest chwalony przez całą rodzinę, więc przypuszczam, że i smaczny ;-)

 

Racuszki są delikatnie chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku, z kawałkami jabłek (aby były bardziej wyczuwalne), polane naturalnym jogurtem i posypane cukrem oraz cynamonem,

powiem nieskromnie, że są pyszne !

 

Sernik z ziemniakami

 

To sernik mojego dzieciństwa, na każdej imprezie rodzinnej był upieczony przez moją Śp. Babcię Wandzię.

Wszyscy się zajadali, był niesamowicie pyszny , rozpływający się w ustach, tak go pamiętam.

 

Przepis oczywiście z zeszytu mojej Babci.

Sernik dzięki ziemniakom jest wilgotny, w ogóle nie czuć ich smaku.

Możecie go upiec na kruchym cieście, lub tak jak ja, bez.

 

Najlepszy jest jeszcze lekko ciepły, wtedy rozpływa się w ustach !!!

 

 

Sernik z ziemniakami na Wielkanoc

 

To sernik mojego dzieciństwa, na każdej imprezie rodzinnej był upieczony przez moją Śp. Babcię Wandzię.

Wszyscy się zajadali, był niesamowicie pyszny , rozpływający się w ustach, tak go pamiętam.

 

Przepis oczywiście z zeszytu mojej Babci.

Sernik dzięki ziemniakom jest wilgotny, w ogóle nie czuć ich smaku.

Możecie go upiec na kruchym cieście, lub tak jak ja, bez.

 

Najlepszy jest jeszcze lekko ciepły, wtedy rozpływa się w ustach !!!

 

 

Zapiekany pudding ryżowy z karmelizowanymi jabłkami i cynamonową kruszonką

 

Przepis ten powstał w zasadzie z przypadku, nie był  zaplanowany.

A to wszystko dlatego, że gotowałam dla Męża ryż na obiad, Moje najmłodsze dziecię mnie wzywało i zapominając o ryżu wzięłam synka na ręce.

Uwielbiamy ryż jaśminowy, a że ten właśnie gotowałam, wystarczyło jedyne 10 minut, aby się ugotował, oczywiście mój gotował się 25 minut i powstała pulpa ryżowa.

 

Tak więc ryz na obiad dla Męza musiałam gotować kolejny raz, a z tej pulpy, wpadłam na pomysł, że zrobię deser, gdyż szkoda było mi marnować ryż.

 

W ten sposób powstał zapiekany pudding ryżowy z karmelizowanymi jabłkami i cynamonową kruszonką.

 

Polecam Wam serdecznie ten szybki i smaczny deser, jest wspaniały zarówno dla dzieci jak i dorosłych :-)

 

Pieczone udka z kurczaka w sosie jogurtowo-cebulowym

 

Ostatnio zaniedbałam trochę bloga, gdyż moje dzieci są chore.

Starszy Oskarek, od zeszłego już tygodnia walczy z zapaleniem ucha, oskrzeli i gardła. Teraz już jest na szczęście lepiej.

Natomiast od czwartku zaczęła w zastraszającym tempie choroba trawić młodszego, rocznego Filipka.

W piątek byliśmy u lekarza, miał tylko lekki kaszel i dostał syrop wykrztuśny. W sobotę zaczął mieć duszności, szczególnie w nocy.

A dzisiaj, dzięki mojemu instynktowi macierzyńskiemu, pojechaliśmy prywatnie do lekarza, bo malutki juz od rana kaszlał tak nieciekawie, że myślałam już o szpitalu.

I prawdę powiedziawszy, gdyby nie dzisiejsza wizyta u pediatry, jutro pewnie zostałby już tylko szpital.

A tak inhalacje, antybiotyk, kropelki na kaszel i jest już lepiej, w każdym razie duszności ustały a to najważniejsze.

 

I tak już od 4 dni po przespanych po 2 godziny nocach, czuję się jak zombie chodzące za dnia, także wybaczcie, że Was troszkę zaniedbałam, ale Rodzina jest dla mnie najważniejsza !

 

Uff, rozpisałam się, wybaczcie ...

 

Mimo to przepis się znalazł, bardzo prosty, na wczorajszy obiad, bardzo smaczny.

 

 

Hamburgery z grillowanym kurczakiem i bananem

 

Dzisiaj mam dla Was zdrowszą wersję Fast foodu ;-)

Połączenie może się wydawać nieco dziwne, bo jakże banan może pasować do kurczaka !

Ale nic bardziej mylnego ! Te smaki idealnie ze sobą współgrają, wszystko jest grillowane, co oznacza, że zdrowsze niż smażone.

 

Składników jest niewiele, bo tylko bułka, kurczak, banan i sałata, ale uważam, że więcej tu nic nie potrzeba, na prawdę ;-)

 

 

Bezglutenowe czekoladowe ciasteczka z amarantusem

 

Tym razem bezglutenowo, a to z tego powodu, iż chciałam wypróbować niedawno kupiony amarantus.

Jak wyczytałam w internecie amarantus, czyli szarłat, jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych świata.

Jest bardzo bogaty w błonnik, który odgrywa bardzo ważną rolę w naszym odżywianiu.

 

Mój amarantus ekspandowany, który sobie kupiłam, doskonale nadaje się jako dodatek do mleka, jogurtu, muesli, wypieków oraz deserów.

Można tez przygotowywać sałatki z dodatkiem tego składnika. Dla mnie smakuje on jak mikro prażona kukurydza bez soli, takie wrażenie smakowe.

 

Przepis ten powstał na bazie innego, który znajdziecie tutaj.

Postanowiłam jednak go trochę zmodyfikować pod siebie dodając kakao, miód, żurawinę, które również nadają się do jedzenia w diecie bezglutenowej.

Co jest najciekawsze w tym przepisie, w ciastkach nie ma ani grama masła, czy margaryny, całość łączy ze sobą ... banan !

Też byłam bardzo zdziwiona, ale okazało się, ze ciasteczka wyszły smaczne i mięciutkie,  domownikom również smakowały, więc z czystym sumieniem  mogę je tutaj wstawić.

 

Czekoladowe ciasto na Guinnesie

 

Jeszcze jeden przepis na Dzień Św. Patryka :-)

 

To ciasto upiekłam dla mojego Męża, w końcu to dzisiaj są również Jego imieniny !

A że Mąż jest słodkolubny, to co innego mogłam upiec, jak nie ciasto.

Ale nie byle jakie, na irlandzkim piwie Guinnes ! Jest ekstremalnie ciemne, czekoladowe oraz wilgotne, po prostu pyszne !

Idealnie komponuje się z bitą śmietana i serkiem.

Przepis pochodzi ze strony Nigelli i możecie znaleźć go tutaj.

 

Tradycyjny irlandzki chleb na sodzie z okazji Dnia Św. Patryka

 

Dzisiaj jest Dzień Św. Patryka, który jest hucznie obchodzony w Irlandii, wszyscy wystrojeni na zielono, przebrani za skrzaty,  w zielonych kapeluszach.

Symbolami są również garnce wypełnione złotem, podkowy, jednym słowem, wszystko, co przynosi szczęście :-)

Ale najważniejszym symbolem tego Święta jest shamrock, czyli trójlistna koniczyna.

Według legendy, wykorzystał ją Święty Patryk, poprzez pokazanie tej rośliny jako jednej łodygi z trzema liśćmi do zobrazowania istoty Trójcy Świętej.

17 marca, to jest w Dniu Świętego Patryka, shamrock jest noszony w klapie ubrania przez Irlandczyków na całym świecie.

 

Jako, że mój Mąż to również Patryk i obchodzi dzisiaj imieniny, postanowiłam upiec coś nowego z okazji Jego Święta :-)

 

Przepis na ten chleb, to tradycyjna irlandzka receptura, podana przez irlandzkiego szefa kuchni,  Rory O'Connell'a.

Chleb ten nie ma nic wspólnego z przepisami na irlandzki chleb z rodzynkami na słodko, jest to wersja jaką pieką w Stanach.

Prawdziwy irlandzki chleb na sodzie, to biała  mąka, maślanka, soda, sól, opcjonalnie kminek, ale jeśli nie lubimy, możemy pominąć ten dodatek.

 

Chlebek jest bardzo smaczny, wilgotny, dzięki maślance, świeży jeszcze przez następne dwa dni. Bardzo szybki do zrobienia, bo dzięki sodzie nie musimy czekać dodatkowo na wyrastanie, ten proces trwa w piekarniku, podczas pieczenia :-)

 

Bardzo polecam, szczególnie dla początkujących !

 

 

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 14:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 12:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 14:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 14:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 05:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram